Ærlig stjerne: Alle glider lidt fra hinanden

Den danske Hollywood-stjerne er tilbage i dansk film som gourmetkok med tårnhøje ambitioner. Noget, som skuespilleren selv kan relatere til

– Selvfølgelig bliver det sat på spidsen. Men jeg tror sådan set, at alle i længerevarende forhold kender til perioder, hvor kommunikationen måske ikke fungerer så godt, og man glider lidt væk fra hinanden. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Udgivet Opdateret

Kan man få både kærligheden og karrieren, når man kaster sig frådende over livet?

Det dilemma er omdrejningspunktet i det biografaktuelle drama “Smagen af sult”, som har den danske Hollywood-stjerne Nikolaj Coster-Waldau i hovedrollen som gourmetkokken Carsten.

– Når du dedikerer så meget af din tid på dit arbejde, så er der jo mindre tid til andre ting. Og det er noget, jeg kan relatere til, siger Nikolaj Coster-Waldau – meget apropos – fra en telefonforbindelse fra Mexico, hvor han er i gang med indspilningerne til filmatiseringen af romanen “God is a Bullet”.

Følger mavefornemmelse

– Det er ikke altid lige klart at se konsekvenserne, når man tager et valg. Ofte tager jeg valg på en mavefornemmelse – for eksempel at det kunne være skidesjovt at arbejde med det her.

– Og så er konsekvensen, at jeg lige pludselig er i Mexico i tre måneder. Og måske endda længere tid, hvis filmen ikke holder produktionsplanen. Og hvad så med den der familieferie? Men sådan er det, og sådan er livet, siger den 50-årige stjerne, der privat er gift med skuespillerinden Nukâka Coster-Waldau, som han har to store døtre med.

Helt essentielt

Det er svært for Nikolaj Coster-Waldau at beskrive, hvad skuespillet betyder for ham, og hvad der gør valget værd for ham.

Men det er noget helt essentielt.

– Det handler om at føle, at man bruger sig selv. For mig er det at bruge min kreativitet, og det giver mig livskvalitet. Det tror jeg, er den korteste måde at sige det på, fortæller han.

– Jeg er enormt lykkelig og taknemlig for, at jeg laver det, som jeg er passioneret for, så derfor er jeg tydeligvis villig til at give afkald på nogle andre dele af livet.

– Jeg får næsten altid spørgsmålet, om ikke det er hårdt og forfærdeligt. Men det er jo mit valg, så jeg nægter at gå og pibe over det. Jeg tror, at afklaring, ærlighed og kommunikation med min kone og mine børn er det allervigtigste. I filmen er der jo en kommunikationsbrist mellem parret.

Forbudte frugt

I “Smagen af sult” knokler Carsten, i skikkelse af Nikolaj Coster-Waldau, sammen med sin hustru, spillet af Katrine Greis-Rosenthal, indædt for at sikre deres gourmetrestaurant Malus – det latinske ord for æble – en af de eftertragtede michelinstjerner.

Men et skæbnesvangert brev insinuerer, at der er taget en bid af den forbudte frugt, og det sender parret på kollisionskurs.

– Selvfølgelig bliver det sat på spidsen. Men jeg tror sådan set, at alle i længerevarende forhold kender til perioder, hvor kommunikationen måske ikke fungerer så godt, og man glider lidt væk fra hinanden, siger han.

– Det tror jeg, vi alle sammen stort set har prøvet at bøvle med, og så må man finde ud af, hvordan man kommer tilbage igen.

Kulinarisk eksplosion

Apropos at komme tilbage igen, så er Nikolaj Coster-Waldau tilbage på sit modersmål.

Det var blandt andre instruktør Christoffer Boe og medforfatter Tobias Lindholms fortælling, der fængede ham.

– Jeg synes, det er en fascinerende verden, den kulinariske eksplosion, vi har haft i Danmark, og hvordan den er blevet en kulturbærer. Det har jeg været nysgerrig på – jeg er ikke selv den største kok, så der var også en nysgerrighed der.

– Og så havde jeg behov for at lave noget fuldstændigt karakterbåren, efter at jeg var blevet færdig med “Game of Thrones”. Den sidste sæson var meget intens, og det hele var meget, meget stort, så det var sindssygt dejligt at tage på arbejde og komme hjem igen samme dag, fortæller han.

Smagte på maden

Nikolaj Coster-Waldau var under vingerne hos den anerkendte gourmetkok og tidligere verdensmester Rasmus Kofoed, der er medejer af den verdensberømte trestjernede danske michelinrestaurant Geranium, og fik en dag i køkkenet med ham og hans entourage.

– Jeg fik lov til at klippe nogle små blomster selv – jeg kunne i hvert fald ikke ødelægge noget – og så fik jeg også lov til at smage noget af hans mad. Det var total bonus og en meget stor hjælp, må jeg sige.

– Jeg prøvede at forstå, hvor han kom fra, fordi han virkelig er arketypen på en kok, som har taget det så langt, man overhovedet kan, fortæller han.

Når kameraet zoomer helt ind, er det dog ikke Nikolaj Coster-Waldau, som tilbereder retterne i filmen, men derimod kokken Bo Lindegaard, der var konsulent undervejs.

– Jeg kan da filetere en laks nu og skære fantastiske løg. Men det tager mange år at blive rigtig ferm til det, bemærker Nikolaj Coster-Waldau, inden han fortæller, at også statisterne var den ægte vare.

– Det var en sindssyg hjælp til autenticiteten i forhold til de gange, min karakter, Carsten, tænder lidt af. Jeg ville ikke lave en eller anden kopi af noget, jeg har set i “Masterchef” eller Gordon Ramsay gøre, siger han.

Det er sjovest

Det er godt to år siden, at “Smagen af sult” kom i kassen. Siden har Nikolaj Coster-Waldau lavet sit store passionsprojekt “Against the Ice”, som er filmatiseringen af polareventyreren Ejner Mikkelsens fortælling “Farlig tomandsfærd”.

Og så filmer han som bekendt “God is a Bullet”, som også har den oscarvindende skuespiller Jamie Foxx og skuespillerinden January Jones på rollelisten.

Men uanset hvilket filmset han befinder sig på – om det er i en regnvåd dag i København, et majestætisk Grønland eller en gold ørken i Mexico – er arbejdet fuldstændig det samme, understreger han.

– Jeg kan godt lide karakterdrevne film, og det er også det, jeg laver mest af og synes, er sjovest. Er det oppe i en størrelse af “Game of Thones” og Blockbuster-film, er det selvfølgelig meget større, og budgetter kan også selvfølgelig give helt andre muligheder. Men det gør ikke nødvendigvis en film bedre.

– Grundlæggende er en god film den, hvor publikum kan identificere sig og lever sig ind i karakteren. Og det er vi sindssygt gode til i Danmark.

“Smagen af sult” kan ses i biograferne landet over.

 

Powered by Labrador CMS