Skip to main content

Arcel efter anmelderhug: -Jeg ved jo godt, hvad jeg kan

Han har fået et dask over snuden med sin nye film, men Nikolaj Arcel er langt fra en slagen mand.

Han har fået et dask over snuden med sin nye film, men Nikolaj Arcel er langt fra en slagen mand.. Foto: ANGELA WEISS/Scanpix (Arkivfoto)

Han har fået et dask over snuden med sin nye film, men Nikolaj Arcel er langt fra en slagen mand.. Foto: ANGELA WEISS/Scanpix (Arkivfoto)

Det var langt fra de anmeldelser, Nikolaj Arcel havde håbet på, da de første amerikanske filmkritikere i sidste uge havde set hans filmatisering af “The Dark Tower”, der bygger på Stephen Kings romaner.

Men nu, hvor den første skuffelse har lagt sig, og han har mærket opbakning fra både publikum og sine samarbejdspartnere, og filmen ser ud til at tjene sig ind økonomisk, er det tydeligt, at det langt fra har slået ham ud.

– Man kan ikke vaccinere sig mod, at det en dag sker, at man laver en film, der får smæk. Jeg kan ikke komme i tanke om nogen, det ikke er sket for. Jeg er bare heldig, at det først sker nu, siger han.

– Det er ikke, fordi det preller af, men det sætter sig heller ikke. Jeg ved jo godt, hvad jeg kan.

Da han i 2013 blev nomineret til en Oscar for dramaet “En kongelig affære”, lå det lige for at blive i Los Angeles og ride på bølgen af opmærksomhed og spændende tilbud.

Instruktørjob

Det udmundede sig i instruktørjobbet på “The Dark Tower”. En film, der har været i støbeskeen i Hollywood i mere end 10 år, og ikke det allernemmeste sted at starte for en dansk instruktør, der debuterer i udlandet.

– Det var en virkelig hård proces, en krig fra start til slut. Man har ikke sidste ord, og man skal være indstillet på, at man skal gøre sit bedste på nogle præmisser, der ikke altid er ens egne, siger instruktøren.

– Hvis jeg laver sådan en film igen, så ved jeg, hvad jeg går ind til. Man skal ikke tro, man er auteur og får lov at bestemme, det kan man droppe med mindre, man er Spielberg, siger Arcel, der dog ikke er færdig med at lave film i USA.

Instruktørens næste projekt er et portræt af Robert Kennedy, som Hollywood-skuespilleren Matt Damon skal spille hovedrollen i. Den skal skydes i Los Angeles om fire måneder.

– Det er mit eget manuskript, og det er min boldgade. Den har jeg styr på, siger Nikolaj Arcel, der har fået stor opbakning fra holdet bag hans næste film.

Det betyder meget.

– Den største frygt, når sådan noget sker, er jo, at folk så ikke gider lave noget med én, at de tror på de anmeldelser. Men folk er gudskelov professionelle og ved, at nogle gange er man bare skide uheldig, siger han.

Første gang med anmelderhug

Men for Arcel er det første gang, han står bag en film, der får anmelderhug i den kaliber. Det trøster ham, at han har set andre stå i samme situation og rejse sig igen.

– Jeg har tænkt meget på, at jeg jo ikke er alene. Alle mine kolleger har også oplevet at lave en film, der fik en hård medfart, og jeg kan se, at de er kommet videre og har det fint, siger han.

Han mener, at det er nemmere at håndtere med den portion erfaring, han har i bagagen.

– Jeg tror, at hvis jeg havde været 25 år, så havde det været svært at vende tilbage. Eller hvis det var min første film. Men når man er 44, så har man oplevet en masse, også personlige sorger, dødsfald og ting i livet, der gør, at man ser tingene i perspektiv, siger han og tilføjer:

“The Dark Tower”, der har Idris Elba og Matthew McConaughey har premiere i Danmark den 17. august.

/ritzau/FOKUS

Del din kommentar