Dronning Margrethe af Danmark - hele historien

Dronning Margrethe 2. af Danmark har regeret siden den 14. januar 1972.

Udgivet Opdateret

Dronning Margrethe 2 af Danmark – eller måske bare Margrethe 2.

Uanset hvilket kaldenavn man bruger, så er ingen i tvivl om, at der er tale om  Danmarks regent – en position hun har haft siden den 14. januar 1972, hvor hendes far Kong Frederik 9. afgik ved døden.

Siden har hun været med til at modernisere det danske kongehus – og har en stor del af æren for, at det danske kongehus er lige så populært, som for 40 år siden.

Dronning Margrethe fejres med guldæbler og flag

Når Margrethe 2. har fødselsdag den 16 april, så fejres det i København så de færreste er i tvivl.

Artiklen fortsætter under videoen

Busserne i Storkøbenhavn kører nemlig rundt med små blafrende flag og guldæblerne springer fra Caritas-springvandet, der er bygget over Caritasbrønden på Gammeltorv ved Strøget. Caritas Springvandet er Københavns ældste springvand bygget i 1608 og regnes for et af Københavns fineste mindesmærker fra renæssancen.

Derfor er det også kun ved ganske særlige lejligheder – som når dronning Margrethe af Danmark har fødselsdag, at guldæblerne bliver taget i brug. Faktisk sker det kun fire gange om året. De tre andre gange er ved prins Henriks fødselsdag den 11. juni, ved kronprins Frederiks fødselsdag, den 26. maj, samt når vi hvert år den 5. juni fejrer Grundlovsdag.

Dronning Margrethes far

Inden dronning Margrethe 2. blev udråbt som regent var det hendes far, Kong Frederik 9., der regerede Danmark. Det gjorde han fra 1947 til sin død den 14. januar 1972.

Kong Frederik 9., der var gift med dronning Ingrid, havde valgsproget “Med Gud for Danmark”.

Allerede fra 1942 til 1943 fungerede kronprins Frederik som regent for sin far, Christian 10. Han var kommet til skade efter et fald fra sin hest i oktober 1942. Christian 10. døde den 20. april 1947, og Frederik besteg tronen som Frederik 9. Han blev udråbt til konge fra Christiansborg Slots balkon af statsminister Knud Kristensen.

I sin nytårstale huskede kongen altid en hilsen til Færøerne og Grønland – og til søens folk. Med kongeskibet Dannebrog besøgte kongeparret de fleste havne i landet og tog på rejser til Færøerne og Grønland. Det er en tradition som dronning Margrethe 2 har holdt i hævd.

Udover sin tilbøjelighed for søen viste Frederik 9. stor kærlighed for musikken. Ved flere lejligheder svingede han dirigentstokken over danske og udenlandske orkestre. Professionelle musikere har udtalt den største beundring for kongens musikalitet og evner som orkesterleder og musiker.

Frederik IX var med sit varme og folkelige væsen i høj grad med til at nedbryde afstanden mellem kongefamilien og den almindelige befolkning: Kongen viste en en tv-reporter fra Danmarks Radio rundt på Amalienborg og sagde: “Ja, vi bor såmænd som alle andre mennesker. Og her er så gobelinsalen“.

Prinsessen bliver dronning Margrethe 2

Da kong  Frederik 9. dør den 14. januar 1972 blev prinsesse Margrethe pludselig til dronning Margrethe af Danmark. Hun besteg tronen som Margrethe 2. og blev den 15. januar 1992 – dagen efter sin fars død – udråbt som dronning af daværende statsminister Jens Otto Kragh. Det skete på balkonen på Christiansborg Slot. Danmarks nye regent vælger dette valgsprog: “Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke”.

Oprindeligt kunne Margrethe 2. af Danmark slet ikke blive regent. Derfor måtte der i 1953 en ændring af Tronfølgeloven til, så der blev indført betinget kvindelig arvefølge.

Egentlig er dronning Margrethe den første rigtige dronning af Danmark. Margrethe 1., der regerede Danmark fra 1375 til 1412, var nemlig ikke dronning – “blot” regent. Hendes officielle titel var: “Fuldmægtig frue og husbonde og Danmarks riges formynder”.

Dronning Margrethe valgte dog alligevel Margrethe 2., da hun blev udråbt som dronning.

Til Billed-Bladet forklarer hun her hvorfor:

Jeg synes, at den historiske dronning Margrethe så oplagt var den første, og så skulle jeg ikke komme her og lade som om, hun ikke havde været der… Jeg synes, det ville være forkert at bilde folk ind, at jeg troede, jeg var den første. Det var jeg jo ikke.

Uddannelse og militær tjeneste

Dronning Margrethes modersmål er selvfølgelig dansk. Men hun klarer sig ifølge Kongehuset.dks oplysninger om Danmarks regent flydende på flere sprog, nemlig fransk, svensk, engelsk og tysk.

Margrethe 2. begyndte i skole i 1946. Det var på Zahles Skole, hvor hun var til 1955.

Fra 1955 til 1956 gik dronning Margrethe på North Foreland Lodge, kostskole i Hampshire, England.

I 1959 blev dronning Margrethe nysproglig student fra Zahles Skole og herefter studerede hun på universiteter i både Danmark og i det øvrige Europa fra 1960 til 1965. Universiotetsstudierne bragte den daværende prinsesse vidt omkring – ikke kun geografisk men også rent uddannelsesmæssigt. Hun læste filosofikum på Københavns Universitet, studier i arkæologi ved University of Cambridge, statskundskab ved Aarhus Universitet, universitetet i Sarbonne og endelig ved London School of Economics i 1965.

Dronning Margrethe har desuden gjort frivillig tjeneste ved Kvindeligt flyverkorps  i tidsrummet mellem 1958 og 1970. Her har hun fået en alsidig uddannelse i korpset. Udover det danske forsvar har dronning Margrethe også en særlig forbindelse til britisk forsvar. I 1972 blev Dronningen Allied Colonel-in-Chief (æresoberst), The Queen’s Regiment, senere Princess of Wales’s Royal Regiment. I 1997 overtog Dronningen hvervet som Colonel-in-Chief i The Princess of Wales’s Royal Regiment.

Søens folk

Et af de tidspunkter hvor flest danskere er samlet omkring dronning Margrethe af Danmark er nytårsaften, når den direkte nytårstale til hele det danske folk transmitteres på Danmarks Radio og TV2. Oftest sendes nytårstalen fra Amalienborg Slot men har også været henlagt til Fredensborg Slot.

Omkring to millioner danskere ser med og dermed er den årlige nytårstale et af de aller mest sete programmer hvert eneste år.

Dog måske lige med undtagelser af den 31. december 2016, hvor et stort nedbrud hos tv-leverandøren Yousee gjorde, at tusinder og atter tusinder af Danskere måtte undvære traditionen: Deres tv gik ganske enkelt i sort og årsagen er stadig ikke slået fast. Yousee fastholder, at der var tale om en bevidst sabotage af nytårstalen men politiet har droppet sigtelserne mod den mand, de i første omgang havde i kikkerten som ansvarlig. Sagen er endnu ikke afgjort.

Du kan læse meget mere om dronning Margrethes nytårstale – og historien bag – her.

Prins Henrik

Den 10. juni 1967 blev Margrethe 2. gift med Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat. Det skete ved et stort bryllup, der blev transmitteret direkte i Danmarks Radio og i tv. Brylluppet stod i Holmens Kirke og den efterfølgende fest blev holdt på Fredensborg Slot.

I forbindelse med brylluppet blev Henri til blev han til H.K.H. Prins Henrik af Danmark.

Prins Henrik har igennem hele sin tid i Danmark været en kontroversiel person, der har skabt en del opmærksomhed blandt danskerne. Ikke mindst i forhold til sit synspunkt om, at han gerne ville have titel af konge.

Det ønske er ikke blevet efterkommet trods prins Henriks talrige udmeldinger – både i danske medier og til den internationale presse.

I sommeren 2017 kulminerede den folkelige debat om prins Henrik, da han slog fast at han ikke ønsker at blive begravet ved siden af Margrethe 2. i den dobbelt-sarkofag, der er ved at blive fremstillet til netop de to.

I begyndelsen af september meddelte kongehuset imidlertid, at prins Henrik er blevet alvorligt syg og at han lider af demens. Det har en række undersøgelser i løbet af sensommeren påvist.

Prins Henrik døde 13. februar 2018 på Fredensborg Slot.

Om Margrethe 2. af Danmark

Margrethe 2. – Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid – er født den 16. april 1940 på Amalienborg.

Far og mor: Kong Frederik 9. og dronning Ingrid.

Valgsprog: “Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke”

Søskende: Prinsesse Benedikte og dronning Anna-Marie.

Døbt: 14. maj 1940 i Holmens Kirke

Konfirmeret: 1. april 1955 på Fredensborg Slot.

Gift: 10. juni 1967 med Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat. Ved brylluppet, der fandt sted i Holmens Kirke, blev han til H.K.H. Prins Henrik af Danmark.

Børn: H.K.H. Kronprins Frederik André Henrik Christian, født den 26. maj 1968, og H.K.H. Prins Joachim Holger Waldemar Christian, født den 7. juni 1969.

Danske dekorationer: Elefantordenen (R.E.), Storkommandør af Dannebrogordenen (S.Kmd.), Mindemedaljen i anledning af hundredårsdagen for Kong Frederik IX.s fødsel (M.M.11.marts 1899-1999), Mindemedaljen i anledning af hundredårsdagen for Kong Christian X.s fødsel (M.M.26.sept.1870-1970), Dronning Ingrids Mindemedalje (Dr.I.M.M.), Erindringsmedaillen i anledning af 50-års dagen for Hendes Majestæt Dronning Ingrids ankomst til Danmark (Dr.I.E.M), Hjemmeværnets fortjensttegn (Hjv.Ft.), Hjemmeværnets 25-års tegn (Hjv.25.), Civilforsvars-Forbundets hæderstegn (C.F.F.H.), Reserveofficersforeningen i Danmarks Hæderstegn (R.O.H.T.), Grønlands Hjemmestyres fortjenstmedalje, Guld, Nersornaat (Grøn.Hjst.M.1.).

Kilde: Kongehuset.dk.

Hemmelig plan klar

Dronning Margrethe har regeret Danmark siden den 14. januar 1972. Og der ligger en plan klar for, hvad der skal ske, den dag Margrethe dør. Det er kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen ikke et sekund i tvivl om.

I England er der tidligere kommet detaljer frem om, hvad der sker, når dronning Elizabeth engang ikke er her mere. Men i Danmark er planen indtil videre hemmelig.

Lars Hovbakke Sørensen løfter alligevel over for Kendte.dk lidt af sløret for, hvad der sker dén dag Margrethe 2. af Danmark dør. Det kan du læse mere om her – Plan klar når Margrethe dør: Men den er hemmelig.

Vidste du at….?

Nok er det danske kongehus et af verdens ældste monarkier. Og nok kan dronning Margrethes gener spores langt tilbage i historien. Men de kan altså ikke spores helt tilbage til Gorm den Gamle, der som den første danske konge optræder i Danmarkshistorien helt tilbage i midten af 900-tallet.

– Vi har i vore dage en meget genetisk forestilling om slægtskab, og hvis du bruger begrebet i en moderne forstand som at være blodsbeslægtet eller have identiske genpuljer, er svaret nej, når du spørger, om Margrethe er i familie med Gorm den Gamle, fortæller lektor på Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet, Jes Fabricius.

Læs mere om dronning Margrethes og Gorm den Gamles gener her.

De kongelige hofleverandører

Har du lagt mærke til firmaer, der i deres firma-logo bruger den lukkede kongekrone? Så er det fordi virksomheden er ”Kongelig Hofleverandør”. Det er en titel, som man udnævnes til af den siddende regent.

Hofleverandørerne er bredt repræsenteret lige fra håndværk, blomster, biler, pelse, vine til sanitet. Der er i dag tildelt 105 danske hofprædikater og 5 udenlandske.

Den aller første kongelige hofleverandør fra Carlsberg, der fik titlen med ret til at benytte den lukkede kongekrone på skilte, brevpapir, emballage og etiketter.

Kan du gætte hvem den aller første kongelig hofleverandør var? Se svaret her: Kongelig Hofleverandør

Vi har i øvrigt samlet alle de relevante artikler på Kendte.dk om Margrethe 2. af Danmark her.

Powered by Labrador CMS