Hver tiende bilist har gjort det

Tusindvis af bilister har været usikre på promillen og risikeret at køre spirituskørsel. Det er slet ikke godt nok, lyder det

Flere end hver tiende bilist har sat sig bag rattet, selv om de var i tvivl om, hvorvidt promillen var under de tilladte 0,5 procent.
Flere end hver tiende bilist har sat sig bag rattet, selv om de var i tvivl om, hvorvidt promillen var under de tilladte 0,5 procent.
Udgivet Opdateret

Det kan nemt ende rigtig galt, hvis man kører spirituskørsel.

Men ikke desto mindre har tusindvis af danske bilister - flere end hver tiende - sat sig bag rattet efter en festlig aften, selv om de var i tvivl om, hvorvidt promillen var under de tilladte 0,5 procent.

Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring.

Her svarer godt hver tiende dansker, at de inden for de sidste tre år har kørt bil uden at være sikker på, om promillen var under det tilladte niveau.

Værst står det til blandt unge mænd mellem 18 og 29 år, hvor hver fjerde adspurgte erkender, de har kørt bil uden at være sikker på promillen. 

Vent med at køre

Hvis man kører med en for høj promille, kan man blive sigtet for spirituskørsel, og i værste fald kan det ende i en trafikulykke. 

Det er slet ikke godt nok, når så mange danske bilister risikerer at køre spritkørsel, fordi de er usikre på deres promille dagen derpå, lyder det fra Henrik Sagild, der er skadedirektør i Gjensidige.

"Som udgangspunkt bør man slet ikke køre bil, hvis man er i tvivl, om man har en promille. Det tager væsentligt flere timer at forbrænde alkohol, end mange går og tror, og hvis du endelig er nødt til at køre bil dagen efter en festlig aften og nat, bør du som minimum vente til ud på eftermiddagen," siger Henrik Sagild.

Alle har et ansvar for at gribe ind

Skadedirektøren minder om, at alle har et ansvar for at gribe ind og reducere risikoen for spirituskørsel.

"Unge bilister er både mere uerfarne og mere risikovillige, og jeg tror, at en mulig forklaring på de høje tal hos yngre mænd skal findes i en kombination af uvidenhed og overmod. Og derfor har alle et ansvar for at oplyse og gribe ind, hvis de mistænker, at en bilist er ved at køre spirituskørsel," siger Henrik Sagild.

I forbindelse med politiets kontroller i juleperioden i 2020 blev 432 personer sigtet for spirituskørsel, og 784 blev sigtet for at være påvirket af narkotika eller medicin under kørslen.

Så lang tid tager det at forbrænde en genstand

50 kg: Fra 1 time 36 min. til 2 timer 24 min.

60 kg: Fra 1 time 20 min. til 2 timer.

70 kg: Fra 1 time 9 min. til 1 time 43 min.

80 kg: Fra 1 time til 1 time 30 min.

90 kg: Fra 53 min til 1 time 20 min.

100 kg: Fra 48 min til 1 time 12 min.

Kilde: Regionernes ANT-kursus
Powered by Labrador CMS