Skip to main content

En af Danmarks mest erfarne

Med over 40 år i branchen er Anne Birgitte Stürup en af Danmark mest erfarne anklagere. Hun fylder 75 år den 17. juni

Anne Birgitte Stürup beskrives af nogle som en legende i sit fag. Billedet her er fra 2017, da hun modtog ridderkorset. (Arkivfoto) – Foto: Bjarne Luthcke/Ritzau Scanpix

Anne Birgitte Stürup beskrives af nogle som en legende i sit fag. Billedet her er fra 2017, da hun modtog ridderkorset. (Arkivfoto) – Foto: Bjarne Luthcke/Ritzau Scanpix

Anne Birgitte Stürup har i sin karriere været anklager i nogle af de mest grusomme sager.

I retssager om mord, voldtægt og pædofili har det været den nu pensionerede senioranklagers job at løfte den bevisbyrde, der kunne fælde en potentiel gerningsmand.

Den 17. juni fylder hun 75 år.

Anne Birgitte Stürup blev uddannet jurist i 1972 og derpå politifuldmægtig i Gladsaxe. Efter et par andre stillinger i politiet blev hun i 1990 ansat hos Statsadvokaten i København, hvor hun i mange år var senioranklager indtil pensionen i 2017.

De voldsomme straffesager har været gennemgående i hendes virke, og det er ikke en tilfældighed, forklarede hun i 2018 til Dagbladenes Bureau.

-Retsfølelse er vigtig

Nogen skulle jo tage de sager, konstaterede hun, men fortalte også, at de pårørendes retsfølelse er vigtig.

– Jeg ville jo gerne have, at ofrene – eller deres efterladte – fik indtryk af, at nogen tog sig af det, de havde været udsat for.

– I drabssagerne var det vigtigt for mig, at den afdøde ikke bare var en krop på et obduktionsbord, men et rigtig levende menneske, som nogen havde taget livet af.

Mange af de sager, Anne Birgitte Stürup har været involveret i, fik stor opmærksomhed i offentligheden på grund af deres karakter.

Mest kendt er sagen mod Marcel Lychau Hansen, der bedst er kendt som Amagermanden. Han endte med at få livstid.

Hun blander sig også gerne i den offentlige debat. Hun har eksempelvis udtalt sig i diskussionen om, hvorvidt hash skal legaliseres eller ej – hun er for – og også i diskussionen om en samtykkelov har Anne Birgitte Stürup givet sit besyv med.

Trods pensionen har hun ikke lænet sig tilbage. i 2018 udgav hun bogen “På ofrenes side – en anklager fortæller”, ligesom hun kan bookes til foredrag.

Del din kommentar