Skip to main content

Grand Prix-legende: -Denne sang gik fra toppen til ud af bunden

Hele ni gange har han skrevet vindermelodien til Dansk Melodi Grand Prix. Her fortæller han om tiden i Grand Prix'et.

Keld Heick har ni gange skrevet vindermelodien til Dansk Melodi Grand Prix. KLIK VIDERE OG SE NOGLE AF VINDERNE. Foto: Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR.
Keld Heick har ni gange skrevet vindermelodien til Dansk Melodi Grand Prix. KLIK VIDERE OG SE NOGLE AF VINDERNE. Foto: Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR.
Keld Heicks første Grand Prix-sejr kom i 1979 med Tommy Seebach og “Disco Tango”. Foto: Bent K Rasmussen/Scanpix (Arkivfoto)
Keld Heicks første Grand Prix-sejr kom i 1979 med Tommy Seebach og “Disco Tango”. Foto: Bent K Rasmussen/Scanpix (Arkivfoto)
Birthe Kjær vandt i 1989 med sangen “Vi maler byen rød”. Keld Heick, de rhavde skrevet teksten, var også med på scenen som korsanger og danser. Foto: DR (Arkivfoto)
Birthe Kjær vandt i 1989 med sangen “Vi maler byen rød”. Keld Heick, de rhavde skrevet teksten, var også med på scenen som korsanger og danser. Foto: DR (Arkivfoto)
Kirsten & Søren vandt i 1984 med “Det’ lige det”. Foto: DR (Arkivfoto)
Kirsten & Søren vandt i 1984 med “Det’ lige det”. Foto: DR (Arkivfoto)
I 1981 vandt Tommy Seebach og Debbie Cameron med “Krøller eller ej”. Teksten var skrevet af Keld Heick. Foto: DR (Arkivfoto)
I 1981 vandt Tommy Seebach og Debbie Cameron med “Krøller eller ej”. Teksten var skrevet af Keld Heick. Foto: DR (Arkivfoto)
Keld Heick stod bag vindernummeret i 1990. Lonnie Devantier vandt med nummeret “Hallo Hallo”. Foto: DR (Arkivfoto)
Keld Heick stod bag vindernummeret i 1990. Lonnie Devantier vandt med nummeret “Hallo Hallo”. Foto: DR (Arkivfoto)
I 1983 vandt Gry med sangen “Kloden drejer”. Sangen floppede dog ved det Internationale Melodi Grand Prix. Foto: Bent K Rasmussen/Scanpix (Arkivfoto)
I 1983 vandt Gry med sangen “Kloden drejer”. Sangen floppede dog ved det Internationale Melodi Grand Prix. Foto: Bent K Rasmussen/Scanpix (Arkivfoto)

Keld Heick er en legende i Grand Prix-sammenhæng.

I en årrække skrev Keld Heick utallige tekster til sange i Dansk Melodi Grand Prix.

I Danmark holdt Danmarks Radio (DR) en pause fra 1967-1977, hvor Danmark ikke deltog i Det Internationale Melodi Grand Prix (Eurovision Song Contest, red.).

Keld Heicks store ønske

Men i 1978 var Danmark tilbage i sangkonkurrencen. Og her var det Keld Heick kom i gang med, at skrive sange til Grand Prix’et:

– Da jeg hørte rygter om, at Melodi Grand Prix’et kom igen, så var det mit helt store ønske komme med en eller anden sang. I 1978 sendte jeg vist 19 eller 20 sange ind og nummeret “Eventyr” med Grethe Ingmann kom med, fortæller Keld Heick til Kendte.dk.

Efterspurgt af komponister

Det blev startskuddet til, at Keld Heick blev mere og mere eftertragtet som tekstforfatter:

– Forskellige komponister som Tommy Seebach og Søren Bundgaard begyndte at henvende sig til mig og spurgte om jeg ikke havde lyst til, at skrive tekst til deres sange, siger Keld Heick og fortsætter:

– Så begyndte et samarbejde, der stod på i rigtig mange år – specielt med Søren Bundgaard og Tommy Seebach, som jeg skrev tekster til stort set hvert år.

Keld sendte mange sange ind hvert år

Keld Heick fik også lyst til selv at skrive sange til Dansk Melodi Grand Prix:

– Det endte med jeg sendte syv til otte tekster ind hvert år. Et par gange skete der det, at jeg fik tre tekster med i Grand Prix’et. Jeg kan huske jeg et enkelt år havde fire tekster med, forklarer Keld Heick.

Det faldt dog nogle for brystet, at den populære tekstforfatter havde så mange sange med i Dansk Melodi Grand Prix:

– Nogle skrev, at jeg nok havde en speciel indgang til de folk, som skulle vælge sangene ud. Nu var det sådan dengang – og det er det nok endnu i dag – at man er helt anonym, når man sender en sang ind. Så ingen i juryen aner, hvem der har sendt teksten ind – med mindre de kan genkende solisten. Så har de nok en anelse om det. Men så beder man en anden solist om at synge teksten, så man ligesom kan snyde juryen, hvis de skulle sidde med en fornemmelse af, hvem der står bag teksten, fortæller Keld Heick.

Første sejr var helt speciel

Keld Heick vandt Dansk Melodi Grand Prix første gang i 1979 med Tommy Seebachs “Disco Tango“. Og det var noget helt særligt:

– Det var helt specielt. Jeg kan huske jeg spillede i en sportshal på Fyn sammen med The Donkeys den aften. Vi spillede for en fuld sal. Så ser vi formanden kommer spurtende ned, skubber folk til side og springer op på scenen. På det tidspunkt må jeg indrømme, jeg havde glemt alt om at der var Grand Prix den aften, siger Keld Heick og fortsætter:

– Formanden tager mikrofonen og råber “Lige et øjeblik mine damer og herrer. Vi har faktisk vinderen af Dansk Melodi Grand Prix stående på scenen. Det er Keld Heick”. Jeg må indrømme, jeg var ved at dø af chok. Senere blev vi beordret til, at holde en pause, da selve kåringen skulle finde sted.

– Jeg så Hilda var oppe på scenen for at hente trofæet. Hun var derinde sammen med vores datter, Annette, der ikke var så gammel på det tidspunkt – og som i øvrigt var syg den aften. Hilda var ikke vant til, at være på en scene. Så hun var meget nervøs. Så det var et fantastisk øjeblik, siger Keld Heick til Kendte.dk.

Hvilken af dine Grand Prix-sange var den bedste?

– Uh, det er svært. Men den der har været på den mest utrolige rejse er Tommy Seebachs “Under stjernerne på himlen” fra 1993. Den vandt overbevisende i Dansk Melodi Grand Prix. I Irland gik det ikke så godt og så blev Tommy Seebach nærmest lagt for had. Sangen blev ikke spillet mere. Den gik helt fra toppen til helt ud af bunden på skalaen, siger Keld Heick og fortsætter:

– Mange år efter – og desværre efter Tommy Seebach døde – indspillede hans søn, Rasmus, sangen. Det bliver den største succes nogensinde i dansk popmusik. Tænk at sangen skulle gå så grueligt meget igennem og ende med sådan en kæmpesucces. Så den har en særlig plads i mit hjerte.

Der er også en anden grund til, at “Under stjernerne på himlen” har en speciel plads i hjertet hos Keld Heick:

– Min inspiration til sangen, som jeg havde skrevet til Tommys datter Marie, var min egen datter Annette. Jeg tænkte på vore stunder, når jeg sad på sengekanten og læste eventyr for hende – og hun lå der med alle sine dyr i sengen. Så det faktisk hende jeg skrev om, men det passede så også på Tommys datter, Marie, forklarer Keld Heick.

Hver sang har sin egen historie

Han fortæller, at hver sang faktisk har sin egen historie:

– Tag for eksempel Birthe Kjærs “Vi maler byen rød” i 1989. Birthe Kjær får den idé, at Søren, jeg og Henrik Krogsgaard skulle med scenen. Vi var altså både komponist, tekstforfatter, kapelmester og arrangør. Vi kom med på scenen som korsangere og dansere. Det er første gang i mit liv, jeg har været danser, griner Keld Heick.

Sangen var spået en dårlig placering ved Det Internationale Melodi Grand Prix (Eurovision Song Contest, red.):

– Jeg kan huske bladene skrev, at vi skulle være glade, hvis vi blev mellem de 20 første. Så gik den hen og blev nummer tre – ja vi førte faktisk på et tidspunkt, siger Keld Heick.

Keld og Hildas første Grand Prix: -Det var stort

Han husker også tilbage på første gang han og hustruen Hilda Heick for første gang deltog i Dansk Melodi Grand Prix i 1986 med sangen “Mirakler“:

– Det var fantastisk stort. Men også i 1992, da jeg og Hilda var på scenen med Sweethearts. Vi stillede op under navnet Sweet Keld & The Hilda Hearts. Det var simpelt hen skæg og ballade det hele. Selv om vi ikke vandt, må jeg nok sige, det var et af sjoveste Grand prix’er, som vi har været med i. Der var fest og ballade hele vejen igennem, fortæller Keld Heick.

Stoppede med at skrive Grand Prix-sange

Den danske Grand Prix-legende skrev sin sidste tekst til Dansk Melodi Grand Prix i 1996:

– Jeg kunne mærke, der var nye tider på vej. Der var en masse nye unge mennesker, der skrev tekster til Grand Prix’et. Jeg tænkte: “Arh, jeg må nok også hellere stoppe på et tidspunkt. Det kan godt begynde, at forberede dig på”. Så sker der det, at vi vinder med Jascha Richters melodi og min tekst. Sangen får lige så mange point, som de andre tilsammen, forklarer Keld Heick:

– Så nu tænkte jeg, at det var det rette tidspunkt at stoppe på.

Keld Heick har ikke fortrudt sin beslutning:

– Der er et kæmpe nervepres under hvert gand Prix. Det nyder jeg den dag i dag, at jeg kan tage ind og se Melodi Grand Prix uden at have noget som helst på spil, slutter Keld Heick.

Keld Heick stod bag hele ni sejre i Dansk Melodi Grand Prix.

Danmark har vundet Eurovision Song Contest tre gange:

1963: Grethe og Jørgen Ingmann i London med Dansevise

2000: Brødrene Olsen i Stockholm med “Fly on the Wings of Love”, den engelske udgave af “Smuk som et stjerneskud“.

2013: Emmelie de Forest i Malmö med “Only Teardrops“.

Her kan du se alle de danske Grand Prix-vindere.

Keld Heicks sange i Grand Prix

1978: Grethe Ingmann – Eventyr (5)
1979: Tommy Seebach – Disco Tango (1)
1980: Lecia & Lucienne – Bye Bye (7)
1981: Tommy Seebach & Debbie Cameron – Krøller eller ej (1)
1982: Tommy Seebach – Hip hurra det’ min fødselsdag (2)
1983: Kirsten Siggaard & Sir Henry – Og livet går (7)
1984: Tommy Seebach – Pyjamas for to (4)
1984: Hot Eyes (Kirsten & Søren) – Det’ lige det (1)
1985: Tommy Seebach – Det’ det jeg altid har sagt (2)
1985: Hot Eyes (Kirsten & Søren) – Sku’ du spørge fra no’en (1)
1985: Trax – Ved du, hva’ du sku (3)
1986: Keld & Hilda – Mirakler (5)
1986: Hot Eyes (Kirsten & Søren) – Sig det som det er (4)
1986: Birthe Kjær – Vil du med (2)
1987: Hot Eyes (Kirsten & Søren) – Farvel og tak (5)
1987: Keld & Hilda – Ha’ det godt (6)
1987: Birthe Kjær – Hva’ er du ude på (2)
1987: Tommy Seebach – Det’ gratis (4)
1988: Hot Eyes (Kirsten & Søren) – Ka’ du se hva’ jeg sa’ (1)
1988: Henriette Lykke – Det’ okay’ (3)
1989: Birthe Kjær – Vi maler byen rød (1)
1989: Keld & Hilda – Sommerregn (7)
1989: Gry Johansen – Endnu en nat (6)
1990: Lonnie Devantier – Hallo hallo’ (1)
1990: Käte & Per – Kender du typen (5)
1991: Birthe Kjær – Din musik min musik (3)
1991: Pernille Petterson – Casino (5)
1991: Annette Heick & Egil Eldøen – Du er musikken i mit liv’ (4)
1992: Sweet Keld & the Hilda Hearts – Deltager, tekst Det vil vi da blæse på (5)
1993: Tommy Seebach – Under stjernerne på himlen (1)
1996: Martin Loft & Dorthe Andersen – Kun med dig (1)

Kilde: Kendte.dk/Wikipedia.

Del din kommentar