Skip to main content

Husker du? Her er de danske landsholdssange

Alphabeat står bag årets slutrundesang, og de trækker på mange klassiske referencer. Her kan du blive klogere på de tidligere sange

Fodboldlandsholdet indspillede landeplagen “ReSeppTen” i 1986, inden de tog til VM i Mexico.   Foto: Nf/Ritzau Scanpix
Fodboldlandsholdet indspillede landeplagen “ReSeppTen” i 1986, inden de tog til VM i Mexico. Foto: Nf/Ritzau Scanpix
Sportsredaktør Gunnar “Nu” Hansen har rappet med på to slutrundesange. Her ses han med fodboldspilleren Allan Simonsen.   Foto: Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix
Sportsredaktør Gunnar “Nu” Hansen har rappet med på to slutrundesange. Her ses han med fodboldspilleren Allan Simonsen. Foto: Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix
Rocazino stod bag slutrundesangen i 1988.   Foto: Henning Thempler/Ritzau Scanpix
Rocazino stod bag slutrundesangen i 1988. Foto: Henning Thempler/Ritzau Scanpix
Det Brune Punktum fik en guldplade for EMsangen “All We Need is Love”. Peter Schmeichel gratulerer her Peter Frödin, Hella Joof og Martin Brygmann. Bagved står producer Nikolaj Steen.   Foto: Nf/Ritzau Scanpix
Det Brune Punktum fik en guldplade for EMsangen “All We Need is Love”. Peter Schmeichel gratulerer her Peter Frödin, Hella Joof og Martin Brygmann. Bagved står producer Nikolaj Steen. Foto: Nf/Ritzau Scanpix
Sofie Lassen-Kahlke og Søren Poppe stod musikalsk i front for de danske fodbolddrenge i 2002.   Foto: Bent Midstrup/Ritzau Scanpix
Sofie Lassen-Kahlke og Søren Poppe stod musikalsk i front for de danske fodbolddrenge i 2002. Foto: Bent Midstrup/Ritzau Scanpix
Sanger Thomas Helmig ses her sammen med landsholdet tilbage i 2018.   Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sanger Thomas Helmig ses her sammen med landsholdet tilbage i 2018. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Husker du? Her er de danske landsholdssange

Popbandet Alphabeat står bag den nye slutrundesang, “Danmarks Dynamite”, til EM i herrefodbold.

Popbandet lægger sig dermed i kølvandet på danske kunstnere, der har formået at skabe ikoniske numre, som de fleste herhjemme kan synge med på.

Det er ikke altid lykkedes for Danmark at kvalificere sig til slutrunderne ved de store turneringer, og de år, hvor det ikke er lykkedes, har der ikke været officielle sange.

I 1992, hvor Danmark sensationelt vandt EM, var der dog heller ingen slagsang – Danmark kom nemlig med på et afbud, og DBU nåede derfor ikke at få skudt gang i nogen sang til anledningen.

Dyk med ned i minderne fra de forrige 11 landsholdssange her:

1. 1984: Sportsjournalist som rapper

Danmarks allerførste slutrundesang blev lavet til EM i Frankrig i 1984. Sangen hed “Rap Nu (We Are Danish Dynamite)”.

Du kender sikkert det klassiske omkvæd, hvor der bliver sunget: “We are red, we are white, we are danish dynamite”.

Og versene var det ingen ringere end sportsjournalisten Gunnar “Nu” Hansen, der rappede sig igennem.

2. 1986: Opkaldt efter landstræneren

To år senere var ikoniske Gunnar “Nu” Hansen igen på pletten som rapper, da der skulle indspilles en landsholdssang til VM i Mexico i 1986. Det blev til landeplagen “Re-Sepp-Ten” opkaldt efter landstræner Sepp Piontek.

Sangen har om nogen opnået kultstatus, og omkvædet, som synges af hele landsholdet, kan få de fleste til at skråle med på: “Vi er røde, vi er hvide, vi står sammen side om side”.

Foruden landsholdsspillerne – og i særdeleshed Frank Arnesens soloparti – var det sangerinden Dodo Gad fra 80’er-hitbandet Dodo and the Dodos, som sang slutrundesangen til succes.

Og hvis du har undret dig over nogle af de mange referencer i sangen – fra den grimme ælling til den lille havfrue – så er teksten faktisk et sammensurium af forslag fra danskerne.

Ekstra Bladet bad nemlig sine læsere om at skrive ind med forslag, og de blev så gennemgået og produceret af blandt andre Jarl Friis-Mikkelsen og Michael Bruun fra popbandet Tøsedrengene.

3. 1988: Frank Arnesen gør det igen

Da der i 1988 var EM i Tyskland, var det popidolerne i Rocazino, der fik til opgave at snedkerere en slutrundesang.

Det blev til hittet “En For Alle” med et solidt 80’er-beat. Sangen blev igen indledt af Frank Arnesen, som tog første vers solo.

På omkvædet “en for alle, alle for en” fik han selskab af resten af landsholdet.

4. 1996: Store drenge i rødt og hvidt

“Vi vinder, vi ved vi kan, vi er Danmark i Enge-land”. Sådan skrålede landsholdet i slutrundesangen til EM i England i 1996.

Her havde Big Fat Snake skruet hittet “Big Boys in Red and White” sammen, som slutter med de ikoniske ord “det’ Danmark, det’ fodbold, det’ sejt!”.

5. 1998: Historisk resultat blev hevet i land

I 1998 var Dodo Gad tilbage på en slutrundesang, da der skulle spilles VM i Frankrig.

Denne gang fik hun landsholdet til at skråle “vi vil ha’ sejren i land” på sangen af samme navn.

Det blev ikke helt til en sejr, men holdet nåede helt historisk til kvartfinalen ved VM.

6. 2000: Komikertrio med lumre undertoner

Ved årtusindskiftet skulle der lyde nye toner på slutrundesangen.

Denne gang fik komikertrioen Det Brune Punktum – bestående af Hella Joof, Peter Frödin og Martin Brygmann – lov til at slå sig løs på sangen “All We Need is Love”.

Og der var dermed fuld smæk på de lumre undertoner med sætninger som “klatten skal ind imellem stængerne”, da Danmark skulle spille EM i Holland og Belgien i 2000.

EM blev ikke nogen sportslig succes, da det ikke lykkedes Danmark at score en eneste gang. Men mere succesfuldt gik det musikalsk, hvor “All We Need is Love” indkasserede en guldplade.

7. 2002: Sushi og Leo med kogte ris

I 2002 skulle det danske landshold langt væk hjemmefra for at spille med ved VM i Sydkorea og Japan.

Denne gang var det Rollo og King-forsangeren Søren Poppe og skuespillerinden Sofie Lassen-Kahlke, der bød op til fællessang på “Vi er Danmarks Drenge”.

Komikken er ikke lagt helt på hylden, blandt andet kan man høre sætningen “dagens ret i østens land er sushi og Leo med kogte ris”.

8. 2004: Birthe Kjær og MPG-drenge

Op til EM i Portugal i 2004 blev der samlet et musikalsk hold, som de færreste nok havde set komme.

Det var nemlig trommesensationen Safri Duo, dansktopsangerinden og melodigrandprixvinderen Birthe Kjær og MGP-trioen B-Boys, der lavede slutrundesangen “Hvor Vi Fra”.

Denne gang var der nok større succes på banen, hvor herrelandsholdet spillede sig hele vejen til kvartfinalen.

9. 2010: Syngende landshold i jakkesæt

Da rockbandet Nephew med Simon Kvamm i front gik i studiet i 2010 for at indspille slutrundesangen til VM i Sydafrika, blev det danske landshold endnu engang hevet med bag mikrofonerne.

Det blev til rocksangen “The Danish Way to Rock”, hvor landsholdet og Nephew på skift synger “vi kommer sammen, vi går sammen”.

I musikvideoen kan man endda se den danske landsholdstrup synge med i kølig, næsten mekanisk Nephew-stil og iført jakkesæt.

10. 2012: Vi vandt en enkelt sejr

I 2012 var det popduoen Nik & Jay, der skulle skrue en landsholdssang sammen. Det blev til en melankolsk melodi i lavt tempo med titlen “Vi Vandt i Dag”.

Det blev desværre kun til en enkelt sejr for landstræner Mortens Olsens trup ved VM i Sydafrika. Lodtrækningen resulterede nemlig i en rigtig dynamitpulje, hvor Danmark skulle op mod Holland, Portugal og Tyskland – og var færdige ved VM inden slutspillet.

11. 2018: Med Thomas Helmig i front

Ved det seneste VM i herrefodbold i 2018 lød der en opfordring fra sangsnedkeren Thomas Helmig om at få “Hele Danmark Op At Stå”, da der skulle spilles slutrunde i Rusland.

De danske gutter nåede til ottendedelsfinalen i en kamp mod Kroatien, hvor en straffesparkskonkurrence dog blev endestationen.

12: I år skal vi synge “Danmarks Dynamite”

Alphabeat står bag den nye slutrundesang i anledning af EM 2021, hvor tre af kampene endda bliver spillet på dansk græs.

Og det populære popband er ikke alene om at lægge stemmer til sangen “Danmarks Dynamite”.

De har nemlig også lokket landsholdet til at synge med. Kasper Schmeichel, Pierre-Emile Højbjerg og Yussuf Poulsen synger endda solo undervejs, mens resten af truppen bakker op som kor.

Alphabeat trækker i sangen på en masse klassiske referencer til slutrundesange – og så er det faktisk første gang, man hører popbandet synge på dansk.

Husker du? Her er de danske landsholdssange

Del din kommentar