Skip to main content

Hvad er “Dronningens Ur”?: Få svaret her!

"Dronningens Ur" overrækkes tre gange om året. Men hvad er "Dronningens Ur"? Få svaret her!

Dronningens Ur er et Georg Jensen quartz-ur, hvor der er indgraveret “Dronningens Ur”. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix (Arkivfoto)
Dronningens Ur er et Georg Jensen quartz-ur, hvor der er indgraveret “Dronningens Ur”. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix (Arkivfoto)
Dronning Margrethe overrækker tre gange om året “Dronningens Ur”. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix (Arkivfoto)
Dronning Margrethe overrækker tre gange om året “Dronningens Ur”. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix (Arkivfoto)

Tre gange om året uddeler dronning Margrethe “Dronningens Ur”.

Men hvad er det egentligt for et ur og hvorfor uddeleles det?

Det har Kendte.dk sat sig for at undersøge:

– Det er et Georg Jensen quartz-ur, hvor der er indgraveret “Dronningens Ur”, fortæller Jan Stoltenborg fra De Danske Garderforeningers sekretariat til Kendte.dk.

– Det er en tradition, der går helt tilbage til 1969. Det specielle er, at der ved hver hjemsendelsesperiode udnævnes den bedste garder. Det er kombination af, at være en god kammerat og at være en fagligt dygtig garder. Og det sker med indstilling fra garderens kammerater og fra officerer og befalingsmænd ved Den Kongelige Livgarde, siger Jan Stoltenborg.

Hædring indstiftet af kongen

Hædringen blev indstiftet i 1969 i forbindelse med Kong Frederik IX 70 års fødselsdag.

Der blev oprettet en fond og midlerne herfra kommer med bidrag fra alle medlemmerne i de danske garderforeninger.

– Den 11. marts blev fonden overdraget til kongen og kongen kunne bestemme, hvad midlerne skulle bruges til. Kong Frederik IX  besluttede, at pengene skulle bruges på indkøb af et armbåndsur. Bagsiden af uret skulle graveres med “Kongens Ur” og årstallet, forklarer Jan Stoltenborg.

Uret skulle gives til den bedste værnepligtige for hvert år.

– Uret blev første gang uddelt den 17. februar 1970, fortæller Jan Stoltenborg til Kendte.dk.

Uret skiftede navn

Kong Frederik IX døde den 14. januar 1972.

– Ved tronskiftet i 1972 ændrede uret navn fra “Kongens Ur” til “Dronningens Ur”. Uret er siden dengang blevet uddelt ved hver hjemsendelse, forklarer Jan Stoltenborg.

Hvordan er det for en garder, at modtage uret?

– Det er en dobbelt anerkendelse. Dels at være peget på af sine kammerater – for at være en god kammerat. Og dels at blive peget på af kompagniledelsen hos Vagtkompagniet for at være en dygtig soldat og en kompetent garder, siger Jan Stoltenborg.

Er det rørende for en garder at modtage uret?

– Det er et meget stort øjeblik for en garder. Og det er meget tydeligt at se på dem. Stoltheden er ikke til at tage fejl af. Familien bliver inviteret over for at overvære det – uden at garderen ved det. De bliver “smuglet” ind på kasernen. Når selve paraden finder sted, så er familien også tilstede, så de kan se han får uret af dronningen, siger Jan Stoltenborg til Kendte.dk.

Uret er igennem alle årene indkøbt hos Urmager Ole Mathiesen i København, skriver Wikipedia.

Del din kommentar