Nu ligger Olivia på operationsbordet

Danskerne har samlet penge ind til en operation, der kan betyde liv eller død for 24-årige Olivia

Olivia og hendes mor, Jette Ruseng.
Udgivet Opdateret

24-årige Olivia Ruseng Hermansen er i skrivende stund på operationsbordet.

Et operationsbord i Barcelona - til en operation, som Danmark ikke vil betale.

Velmenende danskere har via indsamlingssiden Gofundme indsamlet 550.000 kroner til operationen.

Udenfor operationsstuen sidder Olivias mor, Jette Ruseng. 

- Min taknemmelighed gennem de sidste tre år kamp for at samle de 550.000 kroner ind, er ubeskrivelig. Alle de fantastiske mennesker som har doneret både store flotte beløb, dem som igen og igen har givet, og dem, som har givet, hvad de kunne undvære, har gjort kæmpe indtryk, siger Jette Ruseng til Newsbreak.dk.

Olivia Ruseng Hermansen

Oliva Ruseng Hermansen lider af en bindevævssygdom og er i fare for at kunne dø af den mindste fejlbevægelse.

Derfor skal hun have en forbedrende - og potentielt livreddende - operation.

Eftersom hendes sygdom er sjælden, vil Danmark nemlig ikke behandle hende.

Den eneste, som udfører operationen i Europa, er en spansk neurolog.

Som ung red Olivia Ruseng Hermansen på heste, og som barn var hun en del af Det Kongelige Teaters Balletskole.

Men i 2017 gik det op for hende, at noget var helt galt.

- Mit hoved var så tungt, at det var udmattende at sidde op. Jeg kunne ikke klare mig selv. Prøvede at rejse mig op og kunne ikke. Alt blev værre, og jeg havde ikke den samme styrke mere, har Olivia Ruseng Hermansen tidligere fortalt til Newsbreak.dk.

- En forkert bevægelse eller et lille fald kan betyde, at ryg- eller nakkehvirvlerne går ud af ledet. Og så stopper jeg simpelthen med at trække vejret, fortæller hun.

Bindevævssygdommen betyder, at hendes hjernestamme og hovedpulsåre bliver klemt, og at hjernen derfor ikke får nok blod.

Og symptomerne er blevet værre og værre de seneste år.

- Da vi spørger kirugen, hvornår operationen senest skal udføres, siger han, at det skulle have været gjort i går, lyder det fra Olivia Ruseng Hermansen.

Flere af Olivia Ruseng Hermansens symptomer kan forsvinde, hvis hun får operationen. Men det vigtigste er, at hendes liv i så fald ikke længere ville være i fare.

Hun håber, at hun med operationen kan komme så tæt på en normal hverdag som muligt, for enhver forbedring af hendes livskvalitet gør en forskel.

- Jeg vil være oppe mere og ikke ligge i sengen. Og komme af smertestillende medicin, som man ikke burde være på. Jeg vil leve et mere funktionelt liv - ride igen, som jeg heller ikke må mere, har Olivia Ruseng Hermansen sagt.

Det er dog ikke kun følelser af taknemmelighed, der fylder hos Jette Ruseng, der har kæmpet sammen med sin datter. 

- Jeg føler mig magtesløs og fyldt med en sorg over Olivias kamp for at få hjælp - og ikke mindst at blive troet på. Den skepsis hun og vi har mødt. har ofte slået Olivia helt ud af kurs, siger hun.

Den skepsis har Olivia taget med til Barcelona - helt ind i lægens konsultationsværelse. 

- Det smerter mit moderhjerte så meget at se, hvor meget mistroen og den manglende forståelse og omsorg fra sundhedsvæsnet har gjort ved hende - og os, siger Jette Ruseng.

(Artiklen fortsætter under fotoserien)

Olivia og neurokirurgen dr. Olivier. Operationen tager i alt seks timer - og består af 17 indgreb, Alt efter eventuelle komplikationer.
Olivia og neurokirurgen dr. Olivier. Operationen tager i alt seks timer - og består af 17 indgreb, Alt efter eventuelle komplikationer.

Efter undersøgelserne og samtalerne er familien positiv og fyldt med håb for fremtiden. 

- Jeg har en boblende glæde og er i tårer over, at de ser min skønne datter og giver hende og os håb for en lysere fremtid og en ro i maven over, at kampen var den rette at tage, siger Jette Ruseng. 

Jette Ruseng håber, at Olivias historie kan sætte fokus på de små og sjældne diagnoser, der ikke anerkendes i Danmark.

På det personlige plan glæder hun sig til, at de næste dage er overstået. 

- Det er uendeligt rædsomt og hårdt at efterlade sit barn på operationsbordet. Men håbet om, at Olivia får det bedre - og ikke mindst kognitivt kan blive min Olivia igen - holder mig oppe, siger Jette Ruseng.

Powered by Labrador CMS