Skip to main content

Kurt Ravn fylder 70: -Jeg er så privilegeret

Kurt Ravn har både været i militæret og i lære som maskinarbejder, men drømmen stod altid lysende klart.

Kurt Ravn fylder 70 år. Foto: Free/Isak Hoffmeyer
Kurt Ravn fylder 70 år. Foto: Free/Isak Hoffmeyer
Her ses “Røde” (Kurt Ravn sammen med grisehandler Larsen (Buster Larsen) i tv-serien Matador. Foto: Mini Wolf/Scanpix (Arkivfoto)
Her ses “Røde” (Kurt Ravn sammen med grisehandler Larsen (Buster Larsen) i tv-serien Matador. Foto: Mini Wolf/Scanpix (Arkivfoto)

Det var under skolens opførelse af det klassiske julestykke Nøddebo Præstegaard, at puslespillet faldt på plads for en ung Kurt Ravn.

Lige der midt på scenen i rollen som Nikolaj fornemmede han, at han havde fundet sin plads.

– Jeg kunne mærke, at det lige var noget for mig. Det var lidt for tidligt at begynde at tænke på elevskole, men der blev lagt et frø i jorden på det tidspunkt.

– Det lå så og ventede, til jorden var varm nok, så det kunne spire, siger Kurt Ravn, der fredag den 29. december kan fejre sin 70-års fødselsdag.

I 1973 dimitterede han fra Statens Teaterskole, og siden da er det blevet til en lang række roller og optrædener på teater, film, tv og i musicals.

Landskendt som “Røde”

Med rollen som “Røde” i “Matador” blev Kurt Ravn for alvor landskendt i slutningen af 1970’erne, og han er i løbet af sin karriere blevet belønnet for sit skuespil med to bodilstatuetter.

Men Kurt Ravn har også markeret sig som en dygtig operasanger og musicalskuespiller, og det er særligt her, at han i sin karriere har mødt de største udfordringer.

For uden en professionel uddannelse som operasanger med sig i bagagen har Kurt Ravn til tider måttet knokle hårdt i øvelokalet.

– Men man bliver nødt til at udfordre sig selv og turde gå ud over sine grænser. Det ligger også i det at være kunstner, forklarer Kurt Ravn, som glæder sig over, at branchen i hans tid har åbnet mere op over for andre kunstformer.

– Da jeg lige var færdiguddannet, så man lidt skævt til musicals. Nu er der ingen grænser for, hvad der bliver lavet af musicals og teaterkoncerter. Det har virkelig fået en renæssance, og nu er der ingen, der synes, det er lavpandet længere, siger Kurt Ravn.

Medvirker i kendt musical

Til foråret skal han stå på scenen i musicalen “Midt om natten”, og fremadrettet er hans kalender booket med julekoncerter for 2018, og så har han skrevet kontrakt med Den Jyske Opera for foråret 2019.

Desuden har han landet jobbet som den mandlige hovedrolle i Hella Joofs kommende film, “Happy Ending”, der får premiere i december 2018.

Men selv om kalenderen er pakket med job to år frem, så er Kurt Ravn blevet mere selektiv, når det kommer til arbejde.

– Jeg vil sige, at jeg er på en nedtrapning, men det er absolut ikke en kold tyrker. Så længe folk gider høre og se på mig, bliver jeg ved. Da jeg var ung skuespiller, kunne jeg godt være med i en fire-fem forestillinger om året, og det er absolut ikke noget, jeg ønsker mere.

– Jeg har ligesom fået dækket mit behov for at stå på en scene hver aften. Jeg har været i arbejde hele mit skuespillerliv, så jeg kan virkelig ikke klage over, at jeg ikke har haft nok at lave, forklarer Kurt Ravn.

Selv kommer det til tider bag på ham, at han har været en del af branchen i så mange år, og at der nu skal 70 lys i lagkagen.

– Oppe i mit hoved føler jeg, at jeg godt kan trække 40 år fra, men kroppen kan godt fortælle mig noget andet. Men så længe jeg stadig kan spille en forrygende single på tennisbanen som nu og er nogenlunde sund og rask, så kan jeg ikke ønske mig mere, siger Kurt Ravn.

/ritzau/

Del din kommentar