Skip to main content

Modtager af Ridderkorset fylder 75

Som musikalsk kosmopolit har Pierre Dørge med New Jungle Orchestra blandet genrer i årtier. Søndag den 28. februar fylder han 75 år

Musikeren og komponisten Pierre Dørge, stifteren af New Jungle Orchestra, fylder søndag 75. Foto: Henning Bagger/Scanpix.
Musikeren og komponisten Pierre Dørge, stifteren af New Jungle Orchestra, fylder søndag 75. Foto: Henning Bagger/Scanpix.

Sig hans navn – og elskere af jazz og tilgrænsende musikalske territorier vil straks udbryde: New Jungle Orchestra.

Det eksperimenterende orkester, som blev dannet i 1980, bærer om noget guitaristen og komponisten Pierre Dørges stempel. Søndag den 28. februar fylder han 75 år.

Jungleorkestrets musik bygger på afrikansk inspiration, jazz og avantgardemusik.

Navnet er hentet fra jazzlegenden Duke Ellingtons “Jungle-Orchestra” fra 1920’erne. En art verdensmusik med danske fortegn, kaldte Berlingske i 2016 Dørges musik.

De to håndfulde medlemmer er kendt for en meget udadvendt sceneoptræden, godt peppet op med humor, når orkesterleder Pierre Dørge præsenterer repertoiret.

Store læremestre

Blandt Dørges musikalske læremestre er bassisten Erik Moseholm, som var hans lærer i skolen, og saxofonisten John Tchicai. Også rockmusikken har inspireret ham, ikke mindst Frank Zappa.

Pierre Dørge er selvlært jazzguitarist, da han ikke kunne komme ind på konservatoriet uden at kunne spille klassisk guitar. Han valgte desuden at uddanne sig som lærer.

Inden jungleorkestret havde Pierre Dørge orkestret Thermænius. Gennem årene har han sideløbende turneret med trioen Dørge-Becker-Carlsen – med hustruen Irene Becker på tangenter og Morten Carlsen på saxofon.

Det var især udgivelsen i 1984 af New Jungle Orchestras anden lp, “Brikama”, der satte tingene i skred. Albummets blanding af afrikansk inspirerede numre, musikalske eksperimenter og standardnumre – heriblandt Django Reinhardts “Nuages” – fik sat gruppen på Europa-kortet. Siden er fulgt yderligere en snes cd’er.

Optrådt i mere end 50 lande

Bandet har spillet i mere end et halvt hundrede lande og gennem årene haft en række store sangere og musikere med som gæstesolister. New Jungle Orchestra har givet koncerter så vidt forskellige steder som Grønland, Indien, Kina, Vietnam, Bali og Sibirien.

Dørge har aldrig ladet sig binde af bestemte genrer eller stilarter. Han har undervejs arbejdet sammen med dirigenten Bo Holten og koret Ars Nova Copenhagen.

Han har også komponeret musik til film og teater og arbejdede i en periode tæt sammen med teatermanden Peter Langdal. Og så har han spillet med Povl Dissing og grupperne Hos Anna og Totalpetroleum.

For sin musikalske indsats har Pierre Dørge modtaget en lang række priser. Han blev i 1998 tildelt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse og i 2003 nomineret til Nordisk Råds Musikpris. Et ridderkors har han såmænd også.

Del din kommentar