Fang tyven på Koldinghus

Bankdata afprøver det nye oplevelseskoncept. Der pusles med sætninger fra Christian 4.s skrivebog. På latin, selvfølgelig. Pressefoto.
Udgivet Opdateret

Koldinghus lancerer i disse dage en ny gruppeaktivitet, hvor museets gæster skal lege detektiver og hjælpe med at løse en gåde. Løgn og Latin er et oplevelseskoncept og en informativ skattejagt til grupper krydret med farverige karakterer og viden om slottet.

Som kulturhistorisk museum er en af Koldinghus’ opgaver at formidle viden om Koldings og kongeslottets historie. For at tiltrække nye målgrupper udvikler Koldinghus løbende aktiviteter, der gør slottet mere levende. Aktiviteternes formål er samtidig at formidle historien om Koldings gamle kongeborg på en anden og mere utraditionel måde. Eksempler på aktiviteter er slottets levendegørelse i efterårsferien, renæssancefægtning, rundvisninger med guider i historiske dragter, slotsløb og nu også Løgn og Latin.

Løgn og Latin er et nyt tilbud til grupper. Aktiviteten involverer deltagerne og gør dem til den drivende kraft i historien. Aktiviteten kombinerer konkret opgaveløsning med humoristiske fortællinger og gør det ud fra et fokus, der ligger på Koldinghus’ historie. Løgn og Latin kan altså både give deltagerne et godt grin samtidig med, at de bliver klogere på slottets historie.

Mysterium og gåde skal løses

Løgn og Latin bygger på et mysterium og en gåde, der skal løses. På Koldinghus er der blevet stjålet en kostbar genstand, men eftersom slottet ikke ønsker, at dette skal rygtes i offentligheden, hyrer de en stor gruppe af privatdetektiver, som spilles af deltagerne i gruppeaktiviteten. Deltagerne skal udspørge Koldinghus’ ansatte om deres gøren og laden i tidsrummet omkring genstandens forsvinden.

De ansatte har forskellige alibier og motiver, som deltagerne kan spørge ind til, men de ansatte kan både give vejledende og vildledende svar om egne og andre ansattes motiver og færden i forhold til den stjålne genstand. Deltagerne skal efter bedste evne sortere i de informationer, som gives af de ansatte, og på den måde ræsonnere sig frem til, hvem skurken og tyveknægten er. Undervejs i aktiviteten bliver deltagerne også sat til at løse opgaver, der udfordrer deres intellekt på forskellig vis. Inden aktiviteten startes, deles deltagerne op i hold. Løgn og Latin er nemlig også en konkurrence, og det hold, der udpeger den rigtige skurk, vinder.

Fast aktørhold

Museets ansatte spilles af et fast aktørhold bestående af både amatør- og professionelle skuespillere samt dramalærere og rollespillere. Stillingsbetegnelserne for de ansatte er fiktive og findes ikke i virkeligheden. Man kan f.eks. møde en pedel, en bibliotekar og en kostumeskrædder.

Koldinghus har udviklet Løgn og Latin i samarbejde med dramaturg og manuskriptforfatter Ditte Svane. Ditte Svane er en af museets faste guider og har været tilknyttet museet som projektansat i igennem mange år. Om konceptet bag og erfaringerne med Løgn og Latin fortæller hun:

– Jeg har udviklet konceptet bag Løgn og Latin i samarbejde med Koldinghus og et par undervisere fra Dramaskolen Dorothea. Som udgangspunkt havde vi tre grundlæggende målsætninger: Konceptet skal inddrage slottet og slottets historie, det skal være noget alle – også voksne – kan være med til, og det skal være sjovt. Jeg tror, at alle kan lide at lege detektiv. Det er sjovt at skulle undersøge og afsløre, og vi kan mærke, at deltagerne går op i det med liv og sjæl. De stiller de mærkeligste spørgsmål og drager ind i mellem nogle spøjse konklusioner. Men det er jo også en del af morskaben. Dertil kommer også, at vi spiller rollerne en smule overdrevet, så der ikke er tvivl om, at det er skuespil. Det giver et godt samspil med deltagerne, at ’de ansatte’ er karikerede, og det bidrager yderligere til det underholdende koncept, som Løgn og Latin bygger på.

Løgn og Latin er en oplagt firmaevent, gruppeaktivitet eller -udflugt, der kan kombineres med et måltid eller en kop kaffe i Madkælderen. Aktiviteten kan rumme op til 50 personer og varer ca. 2,5 timer.

Powered by Labrador CMS