Skip to main content

Politidetektiven der selv røg bag tremmer

De fleste af Stacy Keachs roller har været inden for retshåndhævelse, men skuespilleren, som 2. juni fylder 80 år, har også formået at få succes i andre roller

I 2019 blev Stacy Keach hyldet i Los Angeles og tildelt en stjerne i Hollywood Walk of Fame. Den 2. juni fylder han 80 år. – Foto: Willy Sanjuan/Ritzau Scanpix

I 2019 blev Stacy Keach hyldet i Los Angeles og tildelt en stjerne i Hollywood Walk of Fame. Den 2. juni fylder han 80 år. – Foto: Willy Sanjuan/Ritzau Scanpix

Den amerikanske skuespiller Walter Stacy Keach Jr. har hovedsagelig spillet dramatiske roller gennem sin karriere. Ofte som privatdetektiv eller inden for retshåndhævelse.

Stacy Keach, som fylder 80 år den. 2 juni, blev født i Savannah, Georgia.

Keach dimitterede fra Van Nuys High School i juni 1959 og fik senere to bachelorgrader ved University of California. En bachelorgrad i engelsk, og en anden i dramatik.

Han er bedst kendt for sin rolle som Mike Hammer. En fiktiv karakter skabt af forfatteren Mickey Spillane. Keach spillede Mike Hammer i flere film og tv-serier, hvilket gav ham en Golden Globe Award-nominering i 1984.

Han fik også rollen som Henry Pope, en fængselsdirektør, i den populære tv-serie “Prison Break”.

Keach var også med i filmen “American History X” i rollen som nynazisten Cameron Alexander.

Været med i The Simpsons

Filmen, der fortæller en historie om racisme og nynazisme i USA, bliver i dag brugt som skolepensum.

Keach har desuden lagt stemme til nogle af figurerne i den verdenskendte tv-serie “The Simpsons” i adskillige episoder.

Det er ikke kun i fjernsynet, at Keach har opnået succes. På teaterscenen har han også formået at skabe sig et stort navn.

I 2006 spillede han således hovedrollen i Shakespears “Kong Lear” på Goodman Theater i Chicago.

Den lange karriere har i det hele taget budt på et utal af priser.

Stjerne på Walk of Fame

I 2019 blev Keach tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Fire år tidligere blev han optaget i American Theatre Hall of Fame.

i 1984 arresterede politiet i London skuespilleren for besiddelse af kokain, og han fik en fængselsdom på seks måneder, som han afsonede i Reading Prison vest for London.

En tid, som Keach husker tilbage på med stor fortrydelse og som de værste seks måneder i sit liv. Men det hjalp ham.

– Det er et djævelsk stof. Det er det virkelig, har han sagt om sit misbrug af kokain, som han dengang stødte på overalt i underholdningsbranchen.

– De seks måneder, jeg tilbragte i Reading-fængslet, gjorde det. Jeg gik aldrig i nærheden af det igen. Alle sagde dengang, at dommen var for hård. Men det reddede mit liv, har Stacy Keach fortalt ifølge Reuters.

Han har været gift fire gange. Siden 1986 med polske Malgosia Tomassi, som han har to børn med.

Del din kommentar