Skip to main content

Runder skarpt hjørne

Som halvdelen af Nik og Jay gjorde han med tekster som "Upti-vupti, Martini i hånden og sko fra Gucci" bragende indtog i dansk musik. 16. juni fylder Jay 40 år

Jannik Thomsen slog igennem med Nik og Jay allerede, da han var 21 år gammel. Den 16. juni fylder han 40 år. (Arkivfoto) – Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Jannik Thomsen slog igennem med Nik og Jay allerede, da han var 21 år gammel. Den 16. juni fylder han 40 år. (Arkivfoto) – Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Det startede hot. Med sange som “Lækker”, “Boing” og “En dag tilbage” plantede Nik og Jay sig hurtigt i toppen af hitlisterne.

Popduoen smeltede teenagehjerter i 00’erne, når de rullede ind på store scener med badboy-attitude, bandaner og bling om halsen.

I dag er budskaber om penge, parties og sko fra Gucci skiftet ud med sange om at skrue ned for forbruget, slukke telefonen og være klimabevidste.

Måske en tidsånd. Måske en indikator på, at 00’ernes badboys er blevet voksne.

I hvert fald fylder den ene halvdel af popduoen, Jay – med det borgerlige navn Jannik Thomsen – den 16. juni 40 år.

Mødte Nik i skolen

Han voksede op som den ældste af fire brødre i Værløse nær København. I skolegården stiftede Jannik bekendtskab med Niclas Genkel Petersen – bedre kendt som Nik.

Sammen gik de til fodbold, hang ud i skatermiljøet, og interessen for musik spirede mellem dem.

Drengedrømmen om en tilværelse som musiker startede med DM i rap. I 1998 og 1999 stillede de to op under navnet “Bagmændene” og udgav flere sange.

Senere relancerede de sig som Nik og Jay. I 2002 udkom det første album under samme navn, som solgte mere end 400.000 eksemplarer. Og mens hypen gjorde sit indtog sig i befolkningen, arbejdede Jannik med at gøre rent i en børnehave i Rødovre.

Den succesfulde debut skød et årti med fest, sjusser og store sceneshows i gang.

Men efter en optræden på Skanderborg Festival i 2009 trak duoen sig tilbage for en stund. Og fra 2013 gik der seks år, før der kom ny musik.

– Vi brugte det meste af vores ungdom på at spille shows på diskoteker og kæmpe scener. Det har været helt vildt fantastisk, men der er andre ting, vi gik glip af og ikke fik med som mennesker, har Jannik senere sagt til Berlingske om beslutningen.

Lidt af stress og angst

Presset fra den skarpe karrierekurve satte sig i kroppen med stress- og angstsymptomer, har Jannik fortalt flere medier.

Derfor blev livet lagt om og tempoet skruet ned. En omvæltning, man også kan spore i den musik, der efterfølgende er udgivet fra Nik og Jay.

Åndelig popmusik, kan man måske kalde det. Bandanaerne er lagt på hylden, og en mere neddæmpet tone har overtaget.

Men rimene er ikke til at tage fejl af. “Jeg sidder lige og tænker over tingene som et Kappa-logo. Da jeg var lille, ville jeg være Zorro,” lyder indgangen til en sang fra deres seneste album fra 2019.

Jannik Thomsen blev i sommeren 2020 far til sit første barn, som han har med kæresten Louise Emilia Hansen.

Del din kommentar