Sparer ikke en penny på Harry og Meghans farvel

De britiske skatteydere mærker intet til, at kongehuset er blevet to omkostningstunge personer færre

Udgivet Opdateret

At prins Harry og hertuginde Meghan er trådt tilbage som højtstående medlemmer af det britiske kongehus, ændrer intet for skatteyderne. Det vederlag, der er blevet taget fra parret, bliver bare fordelt til andre i den kongelige familie.

Det påstår i hvert fald Graham Smith, øverste chef for Republic, overfor mediet Express.

Artiklen fortsætter under videoen

Republic er en organisation, der kæmper for at afskaffe det britiske monarki og som arbejder for at få indført en folkevalgt øverste leder af nationen.

“I sidste ende gør prinsen og hertugindens fratræden ikke nogen forskel for de britiske skatteyder. Simpelthen fordi omkostningerne til monarkiet bare fortsætter med at stige år for år,” siger Graham Smith.

Han påpeger dog, at der trods alt er én god ting ved parrets beslutning om at trække sig.

“Jo færre kongelige, der er,  jo bedre er det,” siger han.

Noget vås

Den opfattelse deles dog på ingen måde af den royale ekspert og kommentator Richard Fitzwilliams. Ifølge ham er ‘kerneomkostningen’ til driften af kongehuset eksklusiv sikkerhedsomkostninger det seneste år godt nok steget fra 74 pence per indbygger årligt til nu at være ét pund og 24 pence.

Men også, det er af en helt bestemt årsag, og at der ikke er tale om en skatteyderbetalt omkostningsstigning.

”Det er den meget tiltrængte renovering af Buckingham Palace, som medfører, at omkostningerne er steget,” siger han og understreger samtidig, at stigningen ikke bliver dækket af skatteyderne. Heller ikke selv om det er en kendsgerning, at corona-pandemien har medført en væsentlig indkomstreduktion for kongehuset.

Umuligt at værdisætte

Richard Fitzwilliams hæfter sig også ved, at den uafhængige konsulentvirksomhed ‘Brand Finance’ har har kaldt monarkiet for ‘Storbritanniens største skat’, og at Republic samtidig ignorerer monarkiets enorme betydning for landets turisme, omdømme og også indenfor velgørenhed.

“Alle nationer bidrager til udgifterne til deres statsoverhoved. Og hvordan kan man overhovedet sætte pris på værdien af det boost, dronningen har givet til nationens moral via sine tre historiske taler under corona-pandemien? Herunder hendes julebudskab,” siger en hovedrystende Richard Fitzwilliams.

Powered by Labrador CMS