Skip to main content

Splatterkonge og spider-far fylder 60

Instruktøren Sam Raimi lagde ud med en lavbudget splattergyser, som blev en voksende succes. Men han har også lavet helt store Hollywood-film som Spiderman.

Sam Raimi runder de 60 den 23. oktober. Foto: Scanpix

Sam Raimi runder de 60 den 23. oktober. Foto: Scanpix

Den amerikanske filminstruktør, producer, skuespiller og manuskriptforfatter Sam Raimi har, som det fremgår af hans mange titler, været vidt omkring i filmbranchen.

Genremæssigt er det dog især instruktion af gyser- og actionfilm, som Raimi, der fylder 60 år 23. oktober, kendes for. Især splattergyserfilmen “The Evil Dead” fra 1981 samt de tre første film om Spiderman.

Artiklen fortsætter under videoen

“The Evil Dead” anses som en klassiker inden for gysergenren: Et blodigt udraderingshelvede blandt en gruppe unge venner i en skovhytte truet af “det onde”.

Filmen fik aldrig dansk biografpremiere men udkom mange år senere på videobånd og dvd. Raimi lavede filmen under svære forhold og næsten uden penge helt fra bunden med et par af sine bedste venner.

Den blev først lunkent modtaget i USA. Men da den i 1982 blev vist på filmfestivalen i Cannes med Stephen King i salen, så banede gyserkongens begejstring vej for en større relancering af filmen.

Comeback med Spiderman

Filmen fik siden flere opfølgere, også under Raimis instruktion, men tilsat en stigende dosis humor. Den er også lavet som computerspil i flere versioner.

Raimi har undervejs taget afstikkere væk fra frygtfabrikken med blandt andet westernfilmen “De hurtige og de døde” med Gene Hackman og Sharon Stone.

Hans visuelle evner kom dog for alvor igen i spil, da han med stor succes fra 2002 til 2007 instruerede de tre første superheltefilm om “Spiderman” med Tobey Maguire i hovedrollen som edderkoppedrengen med de slimede håndflader.

Sam Raimi er gift med den amerikanske producer og instruktør Gillian Greene, som han har fem børn med.

Del din kommentar