Tre børn i badeulykke: Nyt om deres tilstand

Tre børn blev grebet af strømmen ved Hornbæk i Nordsjælland. En kom selv i land, mens livredder fik to i land.

Udgivet Opdateret

Tre brødre på 6, 8 og 11 år blev tirsdag eftermiddag fløjet til Rigshospitalet, efter at de blev grebet af strømmen ved stranden i Hornbæk.

– Børnene bliver grebet af strømmen og ført til havs i retning mod Sverige, fortalte Camilla Preigel, vagtchef ved Nordsjællands Politi, umiddelbart efter ulykken.

Det er uvist, om drengene er kommet alvorligt til skade.

– Det seneste, vi har hørt fra Rigshospitalet tirsdag aften, er, at alle tre er i live, men deres tilstand kender jeg ikke, siger vagtchef Christian Kobbernagel fra Nordsjællands Politi kort efter midnat til onsdag.

Vagtchefen forklarer, at hændelsen ikke er en sag for politiet, og derfor ved han ikke, om de tre drenge var ledsaget af deres forældre eller andre voksne. Politiet kan heller ikke oplyse, hvor de kommer fra.

Både en lægehelikopter (billedet) og en redningshelikopter fra Forsvaret blev tilkaldt, da tre brødre blev grebet af strømmen ved Hornbæk i Nordsjælland. Drengene blev i Forsvarets redningshelikopter fløjet til Rigshospitalet.Foto: Presse-Foto.dk/Scanpix
Både en lægehelikopter (billedet) og en redningshelikopter fra Forsvaret blev tilkaldt, da tre brødre blev grebet af strømmen ved Hornbæk i Nordsjælland. Drengene blev i Forsvarets redningshelikopter fløjet til Rigshospitalet.Foto: Presse-Foto.dk/Scanpix

Flere personer slog alarm, da drengene kom i nød, herunder en livredder på stranden.

Det lykkedes den ene dreng selv at komme i land, mens en livredder fik bragt de to andre ind.

– Der bliver ydet førstehjælp til alle tre på havnen i Hornbæk og hjerte-lunge-redning til det ene, oplyste vagtchef Camilla Preigel tirsdag aften.

Både en lægehelikopter og en af Forsvarets redningshelikoptere blev tilkaldt.

– Vi får en alarm om en mulig drukneulykke ved Hornbæk og sender en redningshelikopter afsted, siger vagthavende officer ved Forsvarets Operationscenter Steffen Lunn.

– Da vi når frem, er tre personer reddet i land, og vi flyver dem til Rigshospitalet, fortsætter han.

Til TV2 Lorry fortæller cheflivredder John Mogensen fra Livreddertjenesten i Nordsjælland, at de tre brødre blev fanget af et såkaldt hestehul – også kendt som et revlehul.

– Det er de her forbandede hestehuller, der er ved molen ved Hornbæk Havn. Det ser ikke farligt ud, men det går så uendeligt hurtigt, når man bliver taget af strømmen. Det er som om, du træder ud i en flod, du ikke kan se.

– Der er den samme risiko ved alle andre moler eller ved bølgebrydere og høfder ved strande. Som udgangspunkt skal man være varsom med at bade ved stensætninger, siger John Mogensen til TV2 Lorry.

I videoen ovenfor kan du blive klogere på, hvad du skal gøre, hvis du ender i et hestehul.

Revlehuller/hestehuller

  • Hestehuller eller et revlehul er en fælles betegnelse for noget, som de fleste mennesker opfatter som noget meget farligt. Og det kan det også være.
  • Et hestehul kan opleves som flere ting. De fleste opfatter et hestehul som et hul, man falder ned i eller bliver trukket ned i. Det har mange prøvet i deres barndom ved en badetur ved stranden. Nogle oplever hestehuller som en kraftig strøm, som de ikke kan svømme op imod.
  • Og begge forklaringer er rigtige.
  • Et hestehul eller revlehul som det i virkeligheden er, kan medfører begge oplevelser. Revlehullet er dannet ved kraftig pålandsvind, direkte eller skråt på stranden. Vandet der på den måde bliver skyllet ind på stranden skal ud igen i havet. Og afhængig af bundforholdene og stejlheden på strandbunden vil det overskydende vand erodere et hul i revlen for at komme ud igen. Denne erosion af strandbunden opleves måske som et hul, og da vandstrømmen i hullet er udadgående, vil strømme trække person, som er faldet ned i hullet med udad. Er det en forholdsvis flad strandbund vil det udadgående vand fortrænge det indadgående vand, og der vil generelt være tale om at vandet som helhed i en 10-20 meters bredde føres udad. Personen som svømmer ind i området bliver taget af strømmen og kan ikke svømme imod eller svømme igennem til den anden side.
  • Redningen i denne situation er den samme, uanset hvordan man bliver hvirvlet ind i strømmen.
  • Bevar roen, søg op til overfladen og lad dig føre med strømmen ud. Meget hurtigt vil strømmens styrke aftage, og du kan begynde at svømme ud til en af siderne i strømmen og derpå svømme ind mod stranden igen.
  • Hvis du bliver grebet af panik og prøver at svømme imod strømmen, vil du bruge mange kræfter og vil hurtigt blive træt og dermed i risiko for at få et ildebefindende eller komme til at sluge vand og i begge tilfælde komme i alvorlig fare.
  • Vend dig om på ryggen og lad dig føre med strømmen, som overfor beskrevet.

Kilde: Badesikkerhed.dk

Powered by Labrador CMS