Afsløringer om Amalienborgs inderste

fredag d. 21. august 2015 kl: 14. 33 Af: Ritzau Fokus
 
Detaljerede beskrivelser af Amalienborg, blandt andet plantegninger og billeder, er ved en fejl blevet lagt frit tilgængeligt på nettet.

Detaljerede beskrivelser af Amalienborg, blandt andet plantegninger og billeder, er ved en fejl blevet lagt frit tilgængeligt på nettet. Foto: DAVALI PHILIP/DAVALI PHILIP

Over hundrede tegninger og dokumenter om Amalienborg er blevet lækket på nettet.

138 tegninger og 24 billeder, der afslører detaljer om det allerinderste af Amalienborg, er blevet lækket, skriver Ekstra Bladet. De fortrolige detaljer om dronningens residens, Christian IX’s Palæ, kan tilgås uden problemer på nettet, og det er et stort brud på sikkerheden.

Disse civile jobs har de kongelige

Problemet er opstået på grund af manglende forsigtighed fra en underleverandør til Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme. Underleverandøren har lagt plantegninger og billeder ud på en filserver, men alle, der har adgang til nettet, kan altså uden problemer tilgå de hemmelige dokumenter. De er nemlig ikke beskyttet med et password, skriver avisen.

– Det er dybt problematisk, når informationer om et sted som Amalienborg ikke er sikret ordentligt. For hr. og fru Danmark giver tegningerne måske ikke den store mening, men de kan udgøre en potentiel risiko, hvis de kommer i hænderne på en person med onde hensigter og med den nødvendige ekspertise, fordi det blandt andet kan afsløre bløde punkter i sikkerheden, siger sikkerhedsrådgiver og tidligere PET-ansat Stiig Wæver til Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet har også talt med terrorforskeren Lorenzo Vidino fra George Washington Universitys Center for Cyber & Homeland Security, og han mener, der er en reel fare forbundet med lækket.

Royalt slot solgt: Nu kan det blive til bofællesskab

– Terrorister går efter mål med symbolsk værdi, og dronningen er jo om nogen symbol på jeres kultur og samfund, så hun er et helt oplagt mål. Og Danmark er jo et af de lande, der skal være ekstra påpasselige på grund af jeres involvering i konflikten i Syrien og jeres fortid med Muhammed-tegningerne, siger Lorenzo Vidino til Ekstra Bladet.

/ritzau/FOKUS

Del din kommentar

Forsiden lige nu