Dronning Margrethe inviterer til aftenselskab på Christiansborg Slot

fredag d. 7. september 2018 kl: 9. 39 Af: Nicklas Skyum Clausen

Den 24. oktober er dronning Margrethe vært for sit traditionsrige aftenselskab, der kun bliver afholdt hvert fjerde år.

Nu nærmer sig en af de største begivenheder, landets politikere får lov at tage del i. Det er hverken finanslovsforhandlinger, indvielsen af et nyt museum eller det snart forestående folketingsvalg – nej, det er endnu større.

For den 24. oktober 2018 er dronning Margrethe vært for det traditionsrige aftenselskab på Christiansborg Slot. Her vil regeringen, medlemmerne af folketinget og de danske europa-parlamentarikere blive budt op til dans af hendes majestæt selv.

Der afholdes kun aftenselskab på Christiansborg Slot én gang i hver cirka firårige folketingsperiode, og på aftenen vil gæsterne og kongefamilien deltage i en – efter kongelige forhold – løssluppen middag med underholdning, skriver Kongehuset på deres hjemmeside.

Derefter indtager hele selskabet dansegulvet, hvor de kridtede dansesko skal luftes – og det bliver også til en gang les lanciers i Riddersalen.

"Eventyrdronningen" Margrethe på slap line i hylende morsom video

Aftenselskab på Christiansborg Slot: Tradition med 60 år på bagen

Det første store aftenselskab på Christiansborg Slot afholdt dronning Margrethes forældre, kong Frederik den 9. og dronning Ingrid. De havde inviteret 500 gæster til fest på slottet, hvor den dengang 18-årige kronprinsesse Margrethe naturligvis var iblandt.

Siden er det blevet en tradition i Kongehuset, og dronningen og prins Henrik fortsatte med at afholde aftenselskab på Christiansborg Slot, da dronningen blev Danmarks regent i 1972. Det seneste aftenselskab for Folketinget med flere fandt sted i 2014.

Med jævne mellemrum inviterer dronningen også til aftenselskab for repræsentanter fra kunst- og kulturlivet. Det seneste af disse selskaber fandt sted i 2016. Denne tradition blev skabt af dronningen og prins Henrik tilbage i 1976, skriver Kongehuset på deres hjemmeside.

Se dem her: Sjældne optagelser fra dansk kronprinsebryllup

Rammerne for et aftenselskab på Christiansborg Slot, byder på mere end 800 års historie som rigets magtcentrum.

I dag rummer slottet flere institutioner af central betydning. Folketinget råder over de fleste lokaler på slottet, men også Statsministeriet, Højesteret og de Kongelige Repræsentationslokaler har til huse her. Det er i Kongehusets lokaler, at aftenselskaber samt nytårskure og gallamiddage afholdes.

Del din kommentar

Forsiden lige nu