Aktiv tronarving fejres: Fylder 45 år

fredag d. 20. juli 2018 kl: 13. 40 Af: Ritzau Fokus

Norges kronprins er et frilufts- og familiemenneske, og båndene til det danske kongehus er tætte. Fredag fylder den royale tronarving 45 år.

Kronprins Haakon kom til verden en sommerdag på rigshospitalet i Oslo i 1973.

Fredag den 20. juli er det 45 år siden, at Norges kommende konge blev født, og dermed kan kronprins Haakon fredag fejre sin fødselsdag.

Blot tre dage efter fødslen annoncerede hans farfar, kong Olav, at den nyfødte prins skulle hedde Haakon Magnus, men at han i daglig tale ville gå under navnet Haakon.

Kronprins Haakon er kong Harald og dronning Sonjas andet barn og eneste søn.

Han blev døbt den 20. september 1973 i slotskapellet på kongeslottet i Oslo, og til dåben stod blandt andre kong Carl Gustaf af Sverige og danske dronning Margrethe faddere.

Båndene mellem det norske og danske kongehus har i mange år været tætte.

Dronning Margrethe og dronning Sonja deler begge interessen for billedkunst og musik og har flere gange ledsaget hinanden til kulturelle arrangementer.

Skuespiller indrømmer: Jeg brød loven, da min datter blev født

De to har også holdt skiferier sammen i Norge, og norske kronprins Haakon og danske kronprins Frederik har kendt hinanden, siden de var børn.

Derfor var kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit også med, da den danske kronprins i maj fyldte 50 år og blev fejret.

Dagens norske fødselar faldt i sommeren 1999 for den borgerlige Mette-Marit Tjessem Høiby, der på daværende tidspunkt var enlig mor til sønnen Marius.

Forholdet vakte opsigt i Norge, da kritikere mente, at Mette-Marit Tjessem Høibys fortid i det norske festmiljø ikke var forenelig med en rolle som kronprinsesse.

Den 1. december 2000 annoncerede det norske hof parrets forlovelse, og de giftede sig den 25. august 2001 i Oslo Domkirke.

I 2004 blev kronprinsparret forældre til prinsesse Ingrid Alexandra, og året efter udvidede de børneflokken med prins Sverre Magnus.

Sofie Gråbøl fylder 50: Efter alvorlig sygdom er det bare et tal

Kronprinsessen var i forvejen mor til sønnen Marius Borg Høiby.

Kronprins Haakon er sammen med sin familie glad for friluftslivet. Ski, sejlads, vandsport og vandreture er blandt hans hobbyer, ligesom han ifølge det norske kongehus’ hjemmeside også er glad for film, litteratur og musik.

Del din kommentar

Forsiden lige nu