Anders Lund Madsen møder dobbeltmorder

onsdag d. 12. august 2015 kl: 14. 00 Af: Anne Mejdahl Daugbjerg
 
Anders Lund Madsen sætter psykiatrien under lup i ny DR-dokumentar. Foto: DR/Presse

Anders Lund Madsen sætter psykiatrien under lup i ny DR-dokumentar. Foto: DR/Presse

I “Dobbeltmorderen og Anders Lund Madsen” genoptager Anders Lund Madsen historien om Thor, der sidste år begik dobbeltdrab på institutionen Saxenhøj på Lolland

I maj 2014 begik den dengang 28-årige Thor dobbeltdrab, da han slog en læge og en socialrådgiver ihjel med den køkkenkniv, han havde gemt på sit værelse på institutionen Saxenhøj på Lolland. Det skete i en af Thors psykoser, og han sidder derfor i dag i forvaring på en lukket afdeling for psykiske syge kriminelle, indtil der falder dom i hans sag senere på efteråret.

I forbindelse med sidste års DR1-dokumentarserie ’Sindssygehospitalet’ besøgte Anders Lund Madsen ved flere lejligheder Thor, men efter dobbeltdrabet sidste forår genoptager han nu historien om Thor. Det sker i dokumentaren ’Dobbeltmorderen og Anders Lund Madsen’, der bliver sendt mandag den 17. august på DR1.

Kendt TV-vært skal være tjener for Mary og Frederik

Her forsøger Anders Lund Madsen at få svar på to spørgsmål, der har naget ham de sidste mange måneder: Hvordan kunne det gå så galt, og kunne man have forhindret, at Thor blev dobbeltmorder?

– Når mennesker bliver slået ihjel, mens de udfører deres arbejde med at hjælpe andre, og det oven i købet er en af dem, de forsøger at hjælpe, der udfører tragedien, så er det på mange måder en vigtig historie at fortælle – og vi har en unik mulighed for at fortælle hele Thors historie, fordi Anders Lund Madsen tidligere har fulgt ham. Anders er drevet af personlig undren over, hvorfor det kunne gå så galt, for allerede da han lærte Thor at kende, var han alvorligt bekymret for, hvad der skulle blive af ham. Landsformanden for Sind, Knud Kristensen, siger også i dokumentaren, at Thors historie er et skoleeksempel på det, der ikke må ske, så det er en problematik, der fortjener opmærksomhed, forklarer Dan Poulsen, der er redaktør i DR Fakta.

Sætter psykiatrien under lup

I “Dobbeltmorderen og Anders Lund Madsen” vil Anders Lund Madsen forsøge at samle trådene for at give seerne et fuldstændigt billede af Thors sygdomsforløb. Han besøger de steder, hvor Thor har været indlagt og taler med lederne om, hvordan psykiske sygdomme påvirker menneskers tanker og handlinger. Han møder også flere eksperter og repræsentanter for relevante foreninger i håbet om at få svar på, hvorfor Thor blev dobbeltmorder.

Anders Lund Madsen er blevet far for sjette gang

Det er dog ikke kun en historie om en psykisk syg dansker, men et portræt af den danske psykiatri, som Anders Lund Madsen nysgerrigt og kritisk undersøger i dokumentaren.

– Thor har sin egen unikke historie, men interview med mange eksperter, langt flere end dem vi ser i dokumentaren, har dokumenteret, at Thors sygdomsforløb ikke nødvendigvis er et enkeltstående tilfælde. Det har været vigtigt for os at undersøge, om der blot var tale om en enlig tragisk svale, men Thors historie viste sig jo at indeholde mange af de overordnede problemer, som eksperter kritiserer i det psykiatriske system i Danmark. Derfor handler dokumentaren ikke kun om Thor, men i høj grad også om et system med problemer og udfordringer, fortæller Dan Poulsen.

Del din kommentar

Forsiden lige nu