Begge prinser har blikket rettet mod samme slot: Men hvem overtager det?

fredag d. 24. august 2018 kl: 7. 59 Af: Louise Bennetzen

De to brødres forhold led alvorligt under Joachims skilsmisse fra Alexandra i 2005. 13 år senere har de stadig problemer og kampen om slottet kan risikere at gøre det værre.

Det har i flere år været en smule uklart, hvem der skulle arve kongefamiliens franske vinslot Château de Cayx. Men indtil Henriks død i februar har Frederik dog stået i forreste række til at arve slottet.

Nu har dronningen dog kridtet banen op til, at Joachim også har en chance for at få fat i den franske perle. Det skriver SE og HØR.

Dronningen ændrer spillet

Når det gælder den danske trone og de tilhørende slotte, er arvefølgen krystalklar. Men det samme er ikke helt tilfældet ved vinslottet Cayx i Sydfrankrig. Det har dronning Margrethe og prins Henrik nemlig købt for deres egne penge. Og Dronningen bestemmer derfor selv, hvem der skal arve.

På et pressemøde i Frankrig for nyligt fortalte Dronningen nemlig, at slottets fremtid ikke er sikker.

– Jeg regner med, at familien finder ud af det efterhånden. Altså mine to sønner. Hvordan de vil gøre, vil jeg ikke blande mig i i øjeblikket overhovedet, fortalte Margrethe, da hun blev spurgt til fremtiden for den franske perle.

Henrik havde velsignet Frederik

Henrik havde ellers tidligere givet Frederik et forspring. I 2008 fortalte Prinsgemalen nemlig, at han og dronningen havde tænkt, at Frederik skulle arve slottet.

– Vi har tænkt på måske at give det til den ældste, kronprins Frederik, fordi prins Joachim har sit sted i Sønderjylland, fortalte prins Henrik til BT og fortsatte:

Se billederne: Kronprinsen er tilbage efter sin operation

– For kronprinsen vil det være et dejligt sted at komme og slappe af.

Prisgemalen sagde dog også, at han gerne vil beholde traditionen om vinproduktionen på slottet, som han selv har kæmpet for at få op og stå.

– Jeg vil meget gerne have, at det er én, som måske vil fortsætte med vindyrkning. Men hvis det er for kompliceret, kan de gøre, hvad de vil, og finde en løsning og beholde det som en sommerresidens, fortalte Henrik i samme B.T.-interview.

Det giver lige pludselig en fordel til Joachim, der er landbrugsuddannet og interesserer sig meget for vinproduktionen på Cayx. Og Joachim er da også interesseret i slottet:

– Det er også for tidligt at sige, hvordan det skal køre. Men jeg synes, at det er spændende, og jeg mener bestemt også, at der er en fremtid i det. Det er noget, jeg vil følge nært og interesseret, forklarede Joachim i bogen “Enegænger” i 2010.

Joachim har ikke råd

Men ifølge forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen, har Frederik bedst økonomi til at vedligeholde slottet.

– Når vi kommer frem til det, vil det være Frederik, der har de bedste muligheder for at vedligeholde slottet, fortæller han til SE og HØR og fortsætter:

– Med det privatforbrug og de indtægtsmuligheder, Joachim har, er det ikke sikkert, at slottet vil være i gode hænder hos ham.

Joachim får nemlig “sølle” 3,5 millioner kroner om året i årpenge, hvorimod en regent får 80 millioner.

Frederik er det naturlige valg

Blandt andet derfor synes en anden kongehusekspert, Søren Jakobsen, at Frederik er det naturlige valg.

– Det skal være kronprinsparrets retrætemulighed uden for Danmark. Det er naturligt at have et fristed uden for landet, og det er naturligt, at det skal være i Frankrig, fortæller Jakobsen.

Efter smertefuld lidelse: Her er Frederiks første opgaver

50-årige Frederik nyder da også at besøge stedet, det samme gør Mary.

– Jeg er enormt glad for, at Mary godt kan lide at være på Cayx og i den del af Frankrig, fortæller Kronprinsen i ”Enegænger”.

Del din kommentar

Forsiden lige nu