Boe Følsgaard: Jeg var meget berøringsangst

torsdag d. 7. april 2016 kl: 14. 00 Af: Ritzau Fokus

Mikkel Boe Følsgaard havde svært ved mødet med en benamputeret tidligere soldat, som hans rolle i "De Standhaftige" er inspireret af.

Mikkel Boe Følsgaard fik en stor udfordring, da han sagde ja til at spille hovedrollen i “De Standhaftige”. Hans karakter er nemlig inspireret af en virkelig soldat, der trådte på en mine og mistede begge ben. Foto: Khan Tariq Mikkel/Polfoto

Han lever af at udtrykke fiktive karakterers følelser.

Men da Mikkel Boe Følsgaard i sin forberedelse til filmen “De Standhaftige” stod over for at formidle en virkelig mands sorg, voksede ansvarsfølelsen og angsten for at spørge for direkte, når han manglede svar.

“De Standhaftige” fortæller nemlig en historie, der er inspireret af den tidligere soldat Christian S. Richardsons liv. På en mission i Afghanistan i 2009 mistede han begge ben, da han trådte på en mine. Og den vrede, sorg og ligegyldighed, han efterfølgende følte, skulle 31-årige Følsgaard nu portrættere.

– Jeg var meget berøringsangst, da jeg mødte ham første gang. Jeg tænkte, at det måtte være en stor sorg at miste benene, og jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle spørge ind til det. Men han begyndte bare at fortælle, og så talte vi om det i to eller tre timer, fortæller Mikkel Boe Følsgaard.

Angst forsvandt gennem samtaler

Gennem samtaler med Christian S. Richardson forsvandt berøringsangsten, og Mikkel Boe Følsgaard begyndte at forstå, hvordan det er at være benløs, ramt af posttraumatisk stress og ude af stand til at gøre alt det, man elsker.

Netflix på vej med dansk serie: Kæmpe forventninger

– Christian fortalte, at han brugte det første år efter ulykken på bare at græde og være vred på verden. Så det har jeg virkelig forsøgt at tage med ind i min karakter, siger Mikkel Boe Følsgaard, der blev verdenskendt for sin allerførste rolle som kong Christian den 7. i “En Kongelig Affære” fra 2012.

Transformationen til at blive “De Standhaftige”-hovedpersonen Thomas krævede også en del fysisk træning. Blandt andet gjorde filmens relativt beskedne budget, at Følsgaard måtte sidde med sine egne ben nede i to huller i kørestolen, mens de speciallavede benprotese-stumper stak ud foran.

– Det var hårdt at sidde sådan i mange timer hver dag. Vi gjorde det helt old school, og derfor var jeg fuldstændigt smadret, når jeg kom hjem, fortæller skuespilleren.

Computer kom på arbejde

I andre scener måtte en computer på arbejde, når Mikkel Boe Følsgaard var i centrum for det, han kalder “money shots” – de helt dyre optagelser, hvor benstumperne for alvor bliver vist frem i eksempelvis genoptræningssituationer sammen med balletdanserinden Sofie, der spilles af Cecilie Lassen.

Christian S. Richardson kom i kontakt med folkene bag filmen gennem “Danish Wounded Warriors”, der er et samarbejde mellem danske hjemvendte soldater og den danske balletverden. Og gennem store dele af optagelsesperioden var han med på settet. Faktisk er det i nogle scener hans benstumper, publikum ser.

I virkelighedens verden blev den benamputerede soldat kæreste med sin sygeplejerske, mens Thomas i “De Standhaftige” forelsker sig i balletdanseren Sofie, der hjælper ham med genoptræningen.

Og selv om filmen kun er inspireret af virkeligheden, føler Mikkel Boe Følsgaard alligevel et stort ansvar for at gøre sin karakter så autentisk som muligt.

– Jeg håber, at Christian kan se, hvor stor en gave han har været. Og så håber jeg, at han synes, jeg er troværdig, siger Mikkel Boe Følsgaard.

Skuespiller i dansk Netflix-serie: Der er en anden pose penge i det

“De Standhaftige” har biografpremiere i dag.

/ritzau/FOKUS

Del din kommentar

Forsiden lige nu