Carl Gustaf fredsmægler i betændt krise

onsdag d. 25. marts 2015 kl: 16. 30 Af: Ritzau Fokus
 
Svenske kong Carl Gustaf skal forsøge at løse konflikten mellem Sverige og Saudi-Arabien.

Svenske kong Carl Gustaf skal forsøge at løse konflikten mellem Sverige og Saudi-Arabien. Foto: Regis Duvignau/AP

Svenske kong Carl Gustaf går ind i konflikten om Sveriges udenrigsministers kritik af Saudi-Arabien, der har udløst diplomatisk krise.

Krisen udvikler sig i konflikten mellem Sverige og Saudi-Arabien, og nu forsøger den svenske konge, Carl Gustaf, at mægle mellem de stridende parter.

Det er uhyre sjældent, at kongelige bevæger sig aktivt ind på den storpolitiske scene, men her er det nødvendigt for at finde en løsning på den eskalerende krise.

Konge hjælper kræftsyg dreng: Se hans smukke gestus

Det meddeler det svenske kongehus til avisen Aftonbladet.

Hele dramaet startede, da Sveriges udenrigsminister, Margot Wallström, åbenlyst kritiserede ørkenlandet for kvindeundertrykkelse og manglende overholdelse af menneskerettighederne efter piskningen af en landskritiserende blogger.

Det fik et rasende Saudi-Arabien til at trække landets ambassadør i Sverige hjem, og Wallström blev samtidig nægtet at afholde sin officielle tale under et møde hos Den Arabiske Liga i Egyptens hovedstad, Kairo, hvor hun ellers var æresgæst.

Efterfølgende meddelte Sverige, at man ikke ville forlænge aftalen om våbenleverance til Saudi-Arabien, og det fik saudiaraberne til at skærpe visumkravene over for svenske borgere.

– Kongen er bekymret for de sidste dages udvikling og mener, at det er vigtigt at have en god dialog og gode relationer mellem landene, siger det svenske kongehus’ informationschef, Margareta Thorgren til Aftonbladet og tilføjer, at krisen skal stoppes, inden den optrappes yderligere:

– Som Sveriges statsoverhoved vil kongen naturligvis bidrage til at finde en løsning på den fastlåste situation.

Se billederne: Disse kendte og kongelige fejler det samme som kronprinsen

Kongehuset er dog tilbageholdne med at give informationer, om hvordan den svenske konge er involveret i løsningsforsøget.

Newspaq

Del din kommentar

Forsiden lige nu