Dagens Fødselar: Abraham Lincoln

søndag d. 10. februar 2013 kl: 20. 01 Af: Uffe Dahl
 
Abraham Lincoln

Abraham Lincoln, USA’s 16. præsident, har fødselsdag i dag den 12. februar. Foto: Wikipedia.

Kente.dk siger tillykke til Abraham Lincoln, USA’s præsident fra 1861-1865, der i dag den 12. februar fylder 204 år.

 

Om Abraham Lincoln:

Abraham Lincoln blev født den 12. februar 1809 og døde igen den 15. april 1865 var USA’s 16. præsident, og den første præsident fra det republikanske parti. Han var præsident under borgerkrigen 1861-1865 og var som sådan ansvarlig for slaveriets ophævelse.

 

Abraham Lincoln anses i dag for en af de største præsidenter, USA nogensinde har haft. Han blev snigmyrdet i Fords Theatre i Washington den 14. april 1865, mens han så Our American Cousin. Han døde dagen efter af sine kvæstelser. Drabsmanden var Shakespeare-skuespilleren John Wilkes Booth.

 

Amerikansk præsident blev bare 56 år gammel

Abraham Lincoln var den første amerikanske præsident, der blev dræbt ved et attentat i embedet. Siden fulgte James Garfield i 1881, William McKinley i 1901 og John F. Kennedy i 1963.

 

Lincoln ligger blandt de øverste på listen, når historikere rangerer amerikanske præsidenter. Han repræsenterer klassiske værdier som ærlighed, integritet og står for medmenneskelig respekt, minoriteters rettigheder og frihed i almindelighed.

 

Abraham Lincoln er desuden i almindelighed kendt for at være den amerikanske præsident, der afskaffede slaveriet, men måske burde han være mere kendt som den præsident, der forsvarede demokratiet: At respektere flertallets afgørelse uden at ty til yderligheder; at, hvis man er overbevist om, at man har ret, kæmpe igennem diskussion og debat – ikke igennem magtanvendelse eller blodsudgydelse.

 

Dermed brød Abraham Lincoln med over 30 års eftergivenhed fra tidligere præsidenter, og blev et ikon for dem, der ønsker en klar vision. Alt lige fra forsikringsselskaber til menneskerettighedsforkæmpere bruger Lincolns navn, ligesom et bilmærke og utallige byer og områder i USA er opkaldt efter ham. Statuer eller buster findes i bl.a. USA, Mexico, Storbritannien og Cuba. Flere krigsskibe er opkaldt efter ham, hvilket ikke er usædvanligt i USA.

 

Andre kendte med fødselsdag i dag:

Charles Darwin, engelsk naturhistoriker (død 1882), 204 år.

Anne Marie Helger, dansk skuespiller, 67 år.

Anker Boye, dansk rådmand og tidligere borgmester i Odense, 63 år.

Steve Hackett, engelsk guitarist i Genesis, 63 år.

Christina Ricci, amerikansk skuespiller, 33 år.

Del din kommentar

Forsiden lige nu