Skip to main content

Runder skarpt hjørne

Som sangeren Miley Cyrus synger i et af sine store hit, så kom hun som en bulldozer, da hun først forlod teenagekarrierens pæne Disney-image. Nu fylder hun 30

Verdensberømt teenageidol, sanger, skuespiller og modeikon.

Tidligere barnestjerne Miley Cyrus, som fylder 30 år 23. november, har haft fuld knald på, siden hun som 11-årig blev castet til Disney Channel-serien "Hannah Montana".

Her spillede hun den helt almindelige teenager Miley, der hemmeligt lever et dobbeltliv som den verdensberømte popstjerne Montana.

Serien var en enorm succes. Men den gav hende en identitetskrise. Konceptet med at hun var elsket af millioner som popstjerne men uinteressant for de fleste som Miley, bed den purunge skuespiller hårdt i selvværdet.

Boret ind

- Det blev boret ind i mig, at uden Hannah Montana ville folk være ligeglade med Miley, har hun sagt.

Det blev siden afgørende for hende at bryde med seriens sukkersøde image. I 2008 skød Miley, som er datter af countryrockeren Billy Ray Cyrus, sin solokarriere i gang. Nu som fræk og fandenivoldsk.

Kostumerne blev små eller ikkeeksisterende som i hendes lidt lumre "Wrecking Ball"-video, hvor hun slikker på alt, der kommer forbi hende. Og hun skabte voldsom debat, da hun i laksefarvet lakbikini twerkede op i skidtet på sangeren Robin Thicke til MTV Music Video Awards i 2013.

Men Miley ville ikke være pæn mere. Det vakte vild debat - netop fordi hun som teenageidol havde været et forbillede for så mange småpiger.

I rollen som popidolet Hannah Montana fik purunge sanger og skuespiller Miley Cyrus på Disney Channel mange millioner af unge fans over hele verden. (Arkivfoto).
I rollen som popidolet Hannah Montana fik purunge sanger og skuespiller Miley Cyrus på Disney Channel mange millioner af unge fans over hele verden. (Arkivfoto).Gus Ruelas/Ritzau Scanpix

Slikkede peniskage

Hendes optræden på MTV kostede hende forsiden på modemagasinet Vogue som et af verdens nye stilikoner. Nu mente Vogue, at hun var smagløs.

Siden er det gået ud over stepperne, og Cyrus har haft masser af succes og det, der hører til.

Hun mistede godt nok også en rolle i en familieanimationsfilm, fordi hun lagde billeder på sociale medier, hvor hun slikkede på en "peniskage", hun havde købt til ekskæresten, skuespiller Liam Hemsworth. I øvrigt har hun offentligt bekendt sig som panseksuel og dermed tiltrukket af alle køn.

Masser af nøgenbilleder

Hun mistede også en stor kontrakt med supermarkedsgiganten Walmart på grund af et billede, hvor hun bappede på en bong, som folk normalt fyrer hash på. Selv har hun også sagt, at der nok er flere nøgenbilleder af hende på internettet "end af nogen anden kvinde i historien".

Men i både 2008 og i 2014 var hun på nyhedsmagasinet Times liste over de 100 mest indflydelsesrige personer i verden.

Støtter udsatte

Undervejs gik det dog op for hende, at hun måske kunne mere end at provokere. Hun stiftede Happy Hippie Foundation, der støtter unge hjemløse, lgbt-personer og andre udsatte grupper.

Om hendes seneste album skrev Informations anmelder Louise Rosengreen, at Cyrus gerne vil lyde som Debbie Harry fra Blondie. Men "Cyrus er ikke frontkvinde i et rockband. I stedet har hun nogle udmærkede studiemusikere og et gigantisk pr-maskineri i ryggen". Men det kan også bringe en langt.

Del din kommentar