Skip to main content

Psykolog om Nikoline: Derfor frøs hun fast

- Angsten kan sammenlignes med den, som katastrofe-ofre kan opleve, forklarer psykolog Gert Barslund

17-årige Nikoline kunne pludseligt ikke komme videre i sangen Fly Away og måtte hjælpes ud af scenen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2021.

17-årige Nikoline kunne pludseligt ikke komme videre i sangen Fly Away og måtte hjælpes ud af scenen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2021.

Da 17-årige Nikoline Steen Kristensen fredag aften under X  Factor finalen pludselig frøs fast og ikke kunne røre sig, blev hun ramt af en psykologisk mekanisme, som rammer både kunstnere, professionelle soldater og folk i ulykker og katastrofer.

Det fortæller psykolog Gert Barslund fra Esbjerg til Kendte.dk.

– Situationen opstår, når man bliver udsat for et alt for stort pres over lang tid eller meget pludseligt. Kroppen fryser simpelthen ned, og man kan ikke bevæge sig. Tilstanden kan sammenlignes med kroppens fysiske tilstand, hvis vi bliver udsat for kulde i lang tid. Først ryster vi – og til sidst kan vi ikke flytte vores lemmer.

Angsten lammer

– Den psykologiske frysning er et udslag af angst. Det, at man føler sig truet eller presset, skaber angst. Normalt udløser denne angst vores kamp- eller flugt hormoner. Enten tager vi kampen op mod det, der gør os bange, eller også stikker vi af. Men angsten kan også blive så voldsom, at man ikke længere kan kæmpe eller flygte. Kroppen lukker ned, og man forsøger ubevidst at overleve ved ikke at gøre noget.

Man opgiver simpelthen, forklarer  Gert Barslund.

Ifølge psykologen ser nøjagtig de samme mekanismer hos folk, som bliver udsat for et chok eller et traume.

– Nogle ofre i en ulykke eller katastrofe begynder omgående at handle og forsøger at kæmpe sig ud af situationen. Andre oplever, at de fryser og ikke kan bevæge sig. Du har set det samme i krigsfilm. Soldaterne bliver kommanderet ud af skyttegraven. De fleste kommer afsted og løber frem mod fjenden. Enkelte sidder sammensunkne tilbage. De kan ikke flytte sig. Situationen er blevet for voldsom for dem. Det er ligegyldigt, om en officer står ved siden af og truer med at skyde dem, hvis de ikke kommer op. De kan simpelthen ikke, fortæller psykologen.

Synd hvis hun får sceneskræk

Nikoline har selv forklaret, at hun oplevede en nærmest ‘ud af kroppen tilstand’, da hun pludselig og uden varsel gik i stå i nummeret ‘Fly Away.’

– Det er svært for mig at vurdere, hvordan Nikoline nu kommer videre efter episoden. Det kan godt ende som en positiv oplevelse for hende, fordi hun netop kom videre efter en pause udenfor scenen.

Jeg går da ud fra, at TV2 er så ansvarlige, at de følger Nikoline i den kommende tid. Det vil jo være synd, hvis det her bundfælder sig som sceneskræk.

– Hvorfor går det galt for nogle kunstnere og ikke andre?

– Det handler blandt andet om folks personlighed og om selvtillid. Mange kunstnere bliver på et tidspunkt i deres karriere ramt af et ‘black-out’ i større eller mindre grad. Her handler det ofte om forventningspresset.

Det kan være fra pladeselskabet, publikum eller yngre konkurrenter, som presser på.

Dulmer sig med alkohol og stoffer

Nogle kunstnere dulmer angsten med alkohol og stoffer, hvilket jo altid vil være en rigtig dårlig løsning.  Men helt generelt er der jo i hele samfundet et voksende forventningspres på os alle.

I X Factor skal man både synge godt, se godt ud, kunne performe og nå ud over scenekanten. Der er et voldsomt pres på deltagerne, og det vil uvilkårligt give problemer for nogle af de unge, fastslår Gert Barslund overfor Kendte.dk.

 

Del din kommentar