Dansk sangerinde efter kræftsygdom: Mine drømme har ændret sig

lørdag d. 2. juni 2018 kl: 9. 29 Af: Ritzau Fokus
20151030-124427-4-1638x1280we
Louise Hart er tilbage med ny musik efter en kræftsygdom. Foto: Scanpix.

Louise Hart kæmpede sig gennem et kræftforløb og valgte at både blogge og lave musik om det undervejs.

Hendes mørke hår falder ned omkring det smalle ansigt med de store, lyse øjne, men det er ikke mere end halvandet år siden, Louise Hart ikke havde så meget som et hår på hovedet.

En knude i brystet på den nu 39-årige sangerinde viste sig at være en aggressiv form for kræft. Det betød, at hun fik fjernet det ene bryst, før hun gik i gang med en skrap kemokur, der efterlod hende med et helt andet syn på både sig selv og livet.

Det synger hun om på ep’en “Med mig overalt”, der udkom i fredags. Musikken har hun skrevet, mens hun var i kemoterapi og ikke vidste, om hun ville overleve sygdommen.

– Når man på den måde fuldstændig får revet grundlaget væk under sine fødder, føles det, som om man er i frit fald. Det er faktisk først nu, jeg føler, jeg er ved at få fast grund under fødderne, siger Louise Hart.

Flere kriser på kort tid

De seneste år har været præget af flere kriser for sangerinden. For fire år siden mistede hun sin mor, og samtidig med at Louise Hart kæmpede mod kræften, var hendes far også ramt af sygdommen.

I dag er både hun og faren sygdomsfri. Men sangerinden kan mærke, at noget for altid er ændret i hende.

– Der er en Louise før og en Louise efter, jeg fik kræft. Det er nogle andre ting, der betyder noget nu. På den måde er der jo også noget smukt ved sådan en krise. Man ser livet fra en helt anden vinkel, siger hun.

Sygdommen fik hende til at mærke livet

En af de ting, der har ændret sig for sangerinden, er fremtidsdrømmene. Inden sygdommen ramte, var det karrieren, der havde højeste prioritet.

– Når man bliver syg, mærker man livet i yderste potens, og det har sat nogle tanker i gang om, hvad det egentlig er, jeg vil med det her liv, siger sangerinden.

Tv-vært og sangerinde ramt af kræft

– Det vigtigste for mig er ikke længere at blive popstjerne. Det er at lave noget, der er meningsfyldt. At gøre noget for andre. Sygdommen har lært mig, at jeg er nødt til at lade mit helbred og min velvære komme før mine ambitioner, siger hun.

Udgivelse udskudt

Egentlig var det meningen, at hendes ep skulle være udkommet sidste efterår, men bare fordi man er sygdomsfri, betyder det ikke, at man er helt fit for fight igen.

– Det har faktisk været forløbet efter kemoen, der har været hårdest. Pludselig ringer vennerne ikke længere hele tiden, der er ingen læger omkring en, ingen genoptræning. For mig gav det en kæmpe depression, siger hun.

– Der havde jeg nogle tanker om, hvorvidt jeg overhovedet havde lyst til at være her længere. Ikke som i at jeg ville begå selvmord, men jeg havde bare lyst til at forsvinde. Det var så sindssygt ensomt. Og det er en forfærdelig følelse, siger Louise Hart.

Har valgt at være ærlig

Da hun i 2016 fik beskeden om, at hun havde brystkræft, besluttede hun at dele sine tanker og erfaringer undervejs i forløbet – både i musikken, men også på en blog.

Igennem den har hun opdaget, at hendes åbenhed om kræftforløbet kan inspirere og trøste andre, der er i samme situation eller kender nogen, der er det.

– Jeg har fundet ud af, at det at dele personlige ting kan give andre noget. Jeg har fået flere mails fra kvinder med kræft, der har fundet håb i min blog. Hvis de kan det, så er jeg ikke så bange for at fortælle om mig selv, siger sangerinden.

– Jeg synes, at hvis man kan være en inspiration for andre, så skal man fandeme være det, og hvis man har noget, så skal man dele det. Det eneste, vi kan tage med os i graven, er det, vi har givet til andre, siger sangerinden.

Ep’en “Med mig overalt” udkom fredag den 25. maj.

Del din kommentar

Forsiden lige nu