Danske kendisser mindes befrielsen

tirsdag d. 5. maj 2015 kl: 9. 14 Af: Ritzau Fokus
 
Sonny Fredie Petersens bedstefar kæmpede for Danmark som modstandsmand under Anden Verdenskrig.

Sonny Fredie Petersens bedstefar kæmpede for Danmark som modstandsmand under Anden Verdenskrig. Foto: OLUFSON JONAS/free

Mandag var det 70 år siden, Danmark blev befriet efter Anden Verdenskrig, og danseren Sonny Fredie-Petersen er dybt berørt af dagen.

Mandag den 4. maj var det 70 år siden, Danmark blev befriet efter Anden Verdenskrig, og det mindedes en række danske kendisser ved at sætte lys frem i vindueskarmene.

Kendt TV-vært er blevet far - igen

Da meddelelsen om Danmarks befrielse blev videregivet i radioen om aftenen den 4. maj 1945, markerede danskerne det ved at trække mørklægningsgardinerne fra, og siden har lyset været en symbol på frihed.

– Kalenderlyset viser 4. maj, skriver tv-værten Thomas Skov med et dannebrogsflag på Instagram, mens Geo skriver:

– Make stearinlys og grimme lightere – NOT war, lyder budskabet fra komikeren.

For Sonny Fredie-Petersen har dagen en stor personlig betydning, for danserens bedstefar var modstandsmand og hjalp jøderne under krigen med at fabrikere falske dokumenter, så de kunne flygte til Sverige. Og faktisk foregik dette i de lokaler, hvor familiens dansestudie ligger i dag.

– Mændene kom med deres koner for at lade, som om de skulle til danseundervisning. Mændene blev lukket ind i den private bolig, mens kvinder gik direkte ind i dansesalen og dansede rundt, så Gestapo (det hemmelige statspoliti i Nazi-Tyskland, red.) kun kunne se skyggerne, skriver Fredie-Petersen om sin bedstefar, som desværre blev angivet til Gestapo og sendt til interneringslejren i Frøslev.

– Var Danmark ikke blevet befriet, havde min familie ikke eksisteret i dag. Jeg er meget stolt af, hvad min bedstefar gjorde. Desværre døde han inden, han blev 60 af hjerneaneusrisme (pulsåreudvidelse, red.), og lægerne mente, at det skyldtes alvorlig anstrengelse under torturen i Frøslevlejren.

Thomas Skov i sorg: -Min far er død

– Min bedstefar var blot én blandt de mange danskere, der gik mod strømmen og stod op for menneskeheden med livet som indsats. Disse mennesker mindes vi i dag, skriver Fredie-Petersen.

/ritzau/FOKUS

Del din kommentar

Forsiden lige nu