Dansker imponerer som sadistisk kidnapper

lørdag d. 27. juli 2013 kl: 17. 19 Af: Ritzau Fokus
 

Filmselskabet havde svært ved at besætte rollerne til filmen, og måtte uden for Østrigs grænser for at klare det.  Foto: AP/Markus Leodolter / POLFOTO

Sebastian Jessen er inde i en god stime: - Der er virkelig momentum

Anmelderne er vilde med Thure Lindhardts præstation som østrigsk psykopat, men instruktøren imponerer ikke.

Filmatiseringen af det ubærlige drama om en 10-årig østrigsk pige, der en morgen i 1998 på vej til skole kidnappes, får anmelderne til at juble over skuespillerne, men brokke sig over instruktøren.

I filmen 3096 dage, der svarer til den tid, Natascha Kampusch blev holdt fanget, inden det lykkedes hende at flygte otte et halvt år senere, spiller Thure Lindhardt den sadistiske kidnapper Wolfgang Priklopil.

Og ifølge dagbladenes filmanmeldere gør Lindhardt det særdeles godt.

– Han får på fornem vis holdt rollen i en skruestik mellem stilfærdig taber og skingrende psykopat, skriver Politikens anmelder Sofhie Engberg Sonne og giver filmen tre ud af seks hjerter.

Når filmen ikke løfter sig over middel, skyldes det ifølge et – stort set – enigt anmelderkorps den tysk-amerikanske instruktør, Sherry Hormanns, manglende evne til at skildre det psykologiske drama mellem Natascha Kampusch og hendes bortfører.

– Man kommer let til at sidde og vente utålmodigt på befrielsen, som, man ved, må komme, skriver Jyllands-Postens Johs H. Christensen.

– En større filmkunstner end Sherry Hormann kunne muligvis have fået mere ud af historien, men hvem blandt de store ville røre ved den?, spørger anmelderen, der ligeledes kvitterer med karakteren tre ud af seks.

Berlingskes anmelder Louise Kidde Sauntved bakker op, dog med fire stjerner:

– Der er ikke en finger at sætte på skuespillet hos hverken Thure Lindhardt eller Antonia Campbell-Hughes (Irland, red.), der spiller Natascha Kampusch som teenager. Alligevel er det, som om vi ikke kommer dybt nok ned i psykologien mellem bortfører og bortført.

Filmen får til gengæld kun to stjerner af Ekstra Bladet, mens BT lander på fire.

Danske Trine Dyrholm spiller Natascha Kampuschs mor, og ligesom de øvrige anmeldere bemærker Informations Iben Albinus Sabroe – blandt andet – at Dyrholm i filmen er synkroniseret på engelsk.

Thure Lindhardt: -Vi må forstå historien for at forstå os selv

– Det skal man lige vænne sig til i “3096 dage”, hvis omdrejningspunkt er så frastødende en sag og så grum en plet på den østrigske nationalsamvittighed, at Constantin Film måtte søge uden for landets grænser for at besætte hovedrollerne.

/ritzau/

Del din kommentar

Forsiden lige nu