Dronning Silvia åbner op om sorgen

Dronning Silvia leverede en meget personlig tale ved demens-arrangement på Sophiahemmet i Stockholm

Offentliggjort

Kampen for bedre vilkår for demente og deres pårørende er en af mange hjertesager for svenske dronning Silvia.

Hun var da også i sidste uge blandt talerne ved et efterårsarrangement på Sophiahemmet i Stockholm, der er et privathospital med fokus på netop demens og demensforskning. 

Det skriver Svensk Damtidning.

Måtte søge med lys og lygte

Og her åbnede hun op for, hvordan hun selv har haft sygdommen helt tæt på, og at det inspirerede hende til at gøre noget.

- Jeg fik ideen til Silviahemmet, (et hjem for demente, red.) da min mor led af demens. Dengang var der ikke meget viden om disse sygdomme, så jeg måtte virkelig søge med lys og lygte, sagde hun blandt andet.

Dronning Silvia

Samtale blev afgørende

Silvia forklarede også, at det blandt andet var en samtale med en sygeplejerske, der fik hende til føre ideen ud i livet. 

- Jeg spurgte en sygeplejerske, der hjalp min mor, om, hvilken uddannelse hun havde i demenspleje. Og da hun svarede, at der ikke fandtes en sådan, blev jeg både overrasket og fast besluttet på at lave om på det, forklarede dronningen.

- Det var udgangspunktet for Silviahemmet, som nu i 28 år har uddannet plejepersonale i demenskundskab med livskvalitet som rettesnor, fortsatte dronningen. 

Har mistet både mor og bror

Blot et år efter åbningen af Silviahemmet i 1996 mistede dronning Silvia sin mor som følge af Alzheimers, og i oktober 2020 døde hendes bror af samme sygdom. 

 

 

Powered by Labrador CMS