Fætter Gustaf havde fået besked

Hele den svenske kongefamilie blev informeret om, at dronning Margrethe kommer til at abdicere

Offentliggjort Sidst opdateret

Dronning Margrethe talte med den svenske konge, inden hun meddelte, at hun vil abdicere.

- Hele den svenske kongefamilie blev informeret om, at dronning Margrethe kommer til at abdicere. 

- Dronningen har personligt talt med og informeret kongen om sin beslutning, siger informationschefen ved det svenske hof i en skriftlig kommentar til avisen Expressen.

Ingen kommentarer

Kommunikationschef Guri Varpe ved Slottet i Norge, oplyser til det norske telegrambureau NTB, at den norske kongefamilie ikke har nogen kommentarer til sagen.

I Oslo siger en række af kongehusreportere, at meddelelsen fra dronning Margrethe var totalt uventet.

- Dette er overraskende, og det er aldrig sket i moderne dansk historie, siger kongehuskommentator ved Norges TV2 Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen til NTB.

Kong Carl Gustaf og droning Silvia blev orienteret på forhånd om dronningens beslutning om at abdicere. (Arkivfoto)

- Ikke noget for Harald

Han tror ikke, at Norges kong Harald vil gøre det samme.

- Det vil jeg ikke tro. Men nu kan alt jo ske. Kong Harald har sagt, at en konge enten er frisk eller død. Han har jo også sagt, at hvis børnene mener, at han begynder at blive uklar, så må de sige fra, men interviewet med kongen i julen viste, at han er ovenud klar.

I Oslo siger tidligere kongehusreporter Wibecke Lie, at hun er chokeret over, at dronning Margrethe abdicerer. 

Hun kalder dronning en "norgesven og en kreativ monark".

Nært forhold

Lie fremhæver, at dronning Margrethe har tilbragt mangen en vinterferie i Norge, men ikke i de seneste år, hvor helbredsproblemer har gjort det vanskeligt. Hun har et nært forhold til det norske kongepar.

BLÅ BOG: Dronning Margrethe

* Fulde navn: Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid.

* Født: 16. april 1940 på Amalienborg.

* Forældre og søskende: Ældste datter af kong Frederik IX og dronning Ingrid. Har to yngre søstre – prinsesse Benedikte og eksdronning Anne-Marie.

* Ægteskab: Gift 10. juni 1967 med prins Henrik (som indtil brylluppet hed Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat).
Prins Henrik døde i 2018.

* Børn: Kronprins Frederik (født 1968) og prins Joachim (født 1969). De er gift med hhv. kronprinsesse Mary og prinsesse Marie.

* Børnebørn: Otte børnebørn – fem drenge og tre piger.

* Tronfølger: I 1953 blev tronfølgeloven ændret, så også kvinder – og ikke kun mænd – kunne overtage tronen. Dermed kunne prinsesse Margrethe i 1973 udnævnes som dronning efter sin fars død.

Var tronfølgeloven ikke blevet ændret, ville kong Frederik IX’s bror, prins Knud – og efterfølgende hans søn, Ingolf – være blevet regent.

* Residens: I løbet af året bor dronningen både på Amalienborg, Fredensborg Slot, Marselisborg Slot og Gråsten Slot.

* Uddannelse: Filosofikum samt studier i arkæologi og statskundskab på universiteter i København, Cambridge, Aarhus, Sorbonne og London.

* Tilknytning til Forsvaret: Frivillig tjeneste under Hjemmeværnet 1958-1970. Senere æresoberst i forskellige enheder i den britiske hær.

* Interesser: Tegner, maler, syer og broderer. Har løbende udstillet sine malerier, har lavet kulisser og kostumer til balletforestillinger og har designet og syet tekstiler – herunder bispekåber til danske kirker.

Kilder: Ritzau, Kongehuset.

- Hun kalder Harald for sin store fætter. Hun og Sonja har haft kunsten fælles. Dronning Sonja er vældig inspireret af dronning Margrethe, siger Lie, som tilføjer, at hun er spændt på hvordan den norske kongefamilie reagerer.

- Det kommer nok en kommentar, men jeg tror de også må fordøje det. Kong Harald er jo lidt i samme situation, men han har også sagt, at han bliver i embedet til han dør, fordi det er tradition, siger Lie

Powered by Labrador CMS