Frederik genkalder gamle minder
Kongeparrets første officielle besøg til Grønland kan dæmpe løsrivelsestrang i selvstyret, siger historiker
I otte dage skal kong Frederik og dronning Mary turnere rundt i Grønland på parrets første officielle besøg til selvstyret med de nye kongelige titler.
Lørdag begynder turen, hvor kong Frederiks fire måneder lange rejse med Sirius Ekspeditionen begyndte og sluttede for 24 år siden.
Indledte ekspedition
Parret besøger Grønlands nordligste by, Qaanaaq - tidligere kendt som Thule - hvor kongen i 2000 indledte og afsluttede sin Sirius-ekspedition.
Ugen igennem vil kongeparret besøge flere dele af selvstyret.
Løber med øens beboere
Blandt andet tager parret del i et løb, der kan lede tankerne hen på det kongelige løb Royal Run. Søndag eftermiddag igangsætter kong Frederik løbet i Qeqertarsuaq for alle øens beboere - Qeqertarsuaq Race, Family Mile.
Parret starter i den nordlige del af Grønland. Herfra sejles de med kongeskibet "Dannebrog" fra den ene by, bygd og ø til den næste.
Bliver modtaget med fest
Det grønlandske folk vil formentlig tage imod kongeparret med fest og flag, når parret rejser gennem selvstyret fra nord til syd.
For trods tanker og ytringer om løsrivelse og dansk overherredømme i rigsfællesskabet er kongehuset historisk associeret med fest og gode ting for den grønlandske befolkning.
Kongemagten forblevet
Det siger lektor Karen Thisted, der er tilknyttet Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet med fokus på Grønland.
- Grønlænderne har ikke associeret kongen med staten. Så på den måde er kongemagten forblevet som stående uden for den koloniserende stat, siger hun.
Nært forhold
Historiker med særligt kendskab til kongehuset Lars Hovbakke Sørensen lægger også vægt på, at der historisk altid har været et nært forhold mellem det grønlandske folk og det danske kongehus.
- Kongehuset er noget af det, som grønlænderne er glade for ved at være medlem af rigsfællesskabet, siger han.
Vundet folks hjerter
Ifølge ham er kongehuset med til at sætte en dæmper på løsrivelsestrangen hos grønlænderne.
Kongen har allerede inden tronskiftet vundet store dele af det grønlandske folks hjerter, bemærker lektoren og historikeren.
- Han har med Sirius bevist, at han formår at leve det grønlandske liv, siger Kirsten Thisted.
I pagt med naturen
I et interview onsdag med det grønlandske medie Sermitsiaq sagde kongen, at han med rejsen lærte sig selv bedre at kende.
- Grønland har lært mig at leve i pagt med naturen. Grønlænderne respekterer naturen og følger dens gang, sagde han.
Forbundne
Kongeparret udtrykte i interviewet stor begejstring for det kommende besøg i Grønland.
- Besøgene bekræfter os i, at vi er forbundne i rigsfællesskabet, lød det fra parret kort inden afrejse.
Parret er i Grønland fra lørdag den 29. juni til lørdag den 6. juli.