Melder ud angående nytår

Sundhedsmyndigherne og -ministeriet slår fast, at nytår ikke bør være, som det plejer.

Nytårsaften i år bør blive markant anderledes end, vi er vant til. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Den helt store bekymring mod slutningen af 2020 har været, hvordan danskerne nu vil kunne håndtere, at julen bør blive markant anderledes end sædvanlig. Det er Regeringen kommet i forkøbet og har indført en række restriktioner som eksempelvis forsamlingsforbud.

Butikker, der ikke er en del af dagligvaresektoren, skal desuden lukke 25. december – storcentrene er allerede lukket. De gældende restriktioner fortsætter til og med 3. januar, som det ser ud nu. Derfor rækker de også ind i en anden vigtig tid på året.

Årsskiftet.

Mandag er både Sundhedsstyrelsen og -ministeriet kommet med en række anbefalinger og råd til, hvordan der kan og bør fejres nytår uden at gå for meget på kompromis med spredningen af coronavirus.

Aflys dette

Nytårsaften er en særlig størrelse, da aftenen for mange er forbundet med gode venner, god mad og ikke mindst nok af det våde til ganen og humøret. I den slags sociale stunder kan det være særlig svært at efterleve de krav og anbefalinger, der findes. Sundhedsstyrelsen minder i en pressemeddelelse om, at Covid-19 stadig er her, når vi skal fejre, at 2020 er en saga blot.

– Vi anbefaler i de nye råd om nytår, at du aflyser aftaler med personer, du ikke plejer at ses med, eller afholder dem virtuelt – også nytårsaften. Det indebærer også at begrænse fejringen af årets afslutning til din husstand, og de få personer du plejer at ses med. På den måde passer du bedst på dig selv og andre, siger Helene Bilsted Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

Helt konkret er det ifølge styrelsen bedst at være så få som muligt og aldrig mere end 10 personer. Desuden er det vigtigt at huske på, at afstand og god hygiejne stadig er de bedste våben mod coronavirus-smitte.

Bliv sammen

Vælger du alligevel at holde fejre nytårets komme i festligt lag, så sørg for, at I holder jer til det samme selskab hele aftenen. Det vil lette en eventuel smitteopsporing og ikke mindst sikre, at spredning af virus mellem selskaber formindskes.

Der er også råd til traditionen, når nytårsklokkerne ringer, og man normalt går udenfor for at fyre fyrværkeri af. Man kan godt ønske godt nytår til naboer, men det skal ske med afstand. “Hils for eksempel over hækken, fra hver sin altan eller over telefonen”, anbefaler styrelsen.

– Nogle har fælles fyrværkeriarrangementer eller -opvisninger, hvor flere mennesker fra nabolaget samles. Det skal man ikke gøre i år. Man skal blive i den mindre gruppe, som man fejrer nytåret med, siger Helene Bilsted Probst vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

Vær afdæmpet

I en opfølgende pressemeddelelse skriver Sundheds- og ældreministeriet, at det lige præcis i år bør være en selvfølge, at danskerne generelt holder en mere afdæmpet nytårsaften. “Myndighederne henstiller generelt til, at alle i Danmark holder en mere rolig og afdæmpet nytårsaften end normalt”, skriver ministeriet.

Der er – på grund af eksisterende restriktioner – et gældende forbud mod salg af alkohol fra klokken 22. Det gælder også nytårsaftensdag og er således gældende til klokken ni 1. januar. Forbuddet gælder i alle lokaliteter og butikker.

For de, der ikke helt kan finde ud af at efterleve formaningerne, meddeler ministeriet, at politiet i særlig høj grad vil være synligt i det offentlige rum. Betjentene vil holde øje med overtrædelse af særligt forsamlingsforbuddet, der naturligvis også gælder.

10 styk, kammerat. Maksimalt.

Gode råd til nytår 2020

Sundhedsstyrelsen har i forbindelse med nytårsaften udarbejdet en række god råd:

  • Vær så få som muligt og aldrig mere end 10 personer til nytår, inkl. dig og dinhusstand, uanset hvor stor din bolig er.
  • Invitér kun personer fra din omgangskreds af 10 personer, du plejer at se ofte.
  • Bliv hjemme hvis du har symptomer, er testet positiv eller er nær kontakt.

Sundhedsmyndighederne anbefaler samtidig, at man holder sig til de samme personer hele aftenen – også når man er udendørs:

  • Hold dig til dit eget nytårsselskab hele aftenen, også hvis I går udendørs.
  • Undgå steder, hvor mange mennesker typisk går hen nytårsaften.
  • Find alternative måder at ønske godt nytår til dine naboer, hils f.eks. hen over hækken, på hver sin altan eller over telefonen.
  • Aflys fælles fyrværkeriarrangementer eller –opvisninger, hvor flere mennesker fra nabolaget samles samme sted.
  • Lav aftaler for virtuelle nytårshilsner med venner og familie som du gerne ville have fejret nytåret med.
  • Uden for private boliger og haver i tilknytning hertil gælder forsamlingsfor-buddet på 10 personer.

Kilde: Sundhedsministeriet

Powered by Labrador CMS