Skip to main content

Kronprinsens holdepunkt i de svære år

Per Thornit arbejdede for kongehuset i 25 år. Væggene i kronprinsparrets palæ vidner om hans store interesse for samtidskunst. 10. juni fylder han 80 år

Per Thornit gik på pension i 2010. Det giver mere tid til at dyrke interessen for samtidskunst. 10. juni fylder den tidligere hofchef 80 år. (Arkivfoto).
Per Thornit gik på pension i 2010. Det giver mere tid til at dyrke interessen for samtidskunst. 10. juni fylder den tidligere hofchef 80 år. (Arkivfoto).Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Få var så tæt på den unge kronprins Frederik som Per Thornit.

Et interview stod af den grund højt på mange journalisters ønskeseddel - ikke mindst var hofchefen ombejlet, da rygterne i begyndelsen af 00'erne begyndte at løbe om en snarlig kongelig forlovelse.

Men helt som det skal være, slap intet ud fra kontoret i Det Gule Palæ om forelskelsen mellem kronprinsen og Mary Donaldson.

Fulgte prinserne

Per Thornit, der fylder 80 år 10. juni, kom til Amalienborg i midten af 1980'erne fra et job som ministersekretær i Indenrigsministeriet.

Først som kontorchef i dronningens kabinetssekretariat og siden som chef for kronprinsens sekretariat.

Her blev opgaven at følge Frederik og Joachim. De to prinser var under hans vinger fra teenageårene, til de giftede sig.

Sagde det uden omsvøb

Undervejs skulle de vejledes i livet som unge og stadig uerfarne kongelige, men også forberedes på fremtiden.

Det gik ikke altid stille for sig, for den nye chef, der er jurist af uddannelse, sagde tingene uden omsvøb. Sådan talte han til sine egne sønner, og samme model ønskede prinserne.

Ellers kunne man lige så godt have ansat en klaphat, lod Thornit forstå.

Underviste prinsesser

Siden blev det hans opgave at indføre først Alexandra Manley, da hun forlovede sig med prins Joachim i 1995, og derefter Mary Donaldson i det nye lands sprog og de kongelige normer.

Inden forlovelsen mellem kronprinsen og Mary i 2003 gik han i gang med at undervise den unge australier i de danske samfundsforhold. Lise Nørgaards "Matador" var en del af undervisningsmaterialet.

I 2004 fulgte det store bryllup i Vor Frue Kirke og året efter prins Christians fødsel.

I 2010, efter seks år som hofchef for kronprinsparret, gik Per Thornit på pension. Men inden nåede parret at få glæde af hans viden om samtidskunst.

Fået mere plads

Da de skulle indrette den nye bolig i Frederik VIII's palæ på Amalienborg, var det hofchefen, der medvirkede til, at kunstnere som Morten Schelde, John Kørner og Kathrine Ærtebjerg udsmykkede rummene.

Med pensioneringen har interessen for kunst, både dansk og udenlandsk, fået endnu mere plads.

Stadig tilknytning

Desuden er Per Thornit og hans hustru, Ulla Thornit, faste gæster til opera- og balletforestillinger på Det Kongelige Teater.

Nogle af dem ser de mere end én gang, for det gælder om at fylde tiden ud med gode oplevelser.

Per Thornit har bevaret sin tilknytning til kongehuset som kammerherre, ligesom han er de kongelige ridderordeners skatmester.

Del din kommentar