Stort tillykke, Harald

Kong Harald samler nordmændene i svære tider. Senest ved ti-året for terrorangrebet på Utøya. 21. februar fylder han 85 år

Kong Harald for bordenden i et statsråd, da barnebarnet prinsesse Ingrid Alexandra 21. januar fyldte 18 år. (Arkivfoto).
Kong Harald for bordenden i et statsråd, da barnebarnet prinsesse Ingrid Alexandra 21. januar fyldte 18 år. (Arkivfoto).
Udgivet Opdateret

Kong Harald er oldebarn af den danske kong Frederik VIII.

Men modsat dronning Margrethe, der kan spejle sig i en lang række af forgængere, så har den norske konge kun få at se tilbage på.

Først da Norge i 1905 løsrev sig fra unionen med Sverige og blev et selvstændigt land, ønskede befolkningen en konge som overhoved.

Kongen, der fylder 85 år 21. februar, er blot den tredje i rækken.

Følges tæt

Han, dronning Sonja, deres to børn og fem børnebørn følges tæt af nordmændene.

Som da barnebarnet Ingrid Alexandra for nylig fyldte 18 år og i et statsråd blev lykønsket af blandt andre kongen og statsminister Jonas Gahr Støre.

Også til hverdag bliver der set med interesse mod slottet for enden af hovedstrøget Karl Johan i Oslo.

Talte efter terror

Efter statsrådet blev kongen syg med forkølelse, og stor var lettelsen, da han blev testet negativ for corona og i øvrigt efter nogle dage viste sig at være i bedring.

Kong Haralds popularitet forklares ofte med evnen til at samle befolkningen i svære tider. Ved ti-året for terrorangrebet i Oslo og på Utøya talte han ved en mindehøjtidelighed om, hvor vigtigt det er, at nye generationer lærer om den 22. juli 2011.

Beklagede 

- Det skylder vi alle de dræbte, de pårørende, de berørte og os selv. Både for at blive bedre mennesker, for at blive et klogere folk og for at skabe et endnu bedre Norge for dem, som kommer efter os.

Men han kan også bide fra sig. Som da han i samme anledning beklagede, at det norske samfund ikke har gjort nok for at stå sammen og modarbejde de mørke kræfter.

- Det er jeg ked af.

Længe hemmeligt

Kong Harald var i årene som kronprins en ivrig sejlsportsmand, og det siges, at hans medaljer fra EM og VM stadig pryder hjemmet. Han gjorde sig også bemærket ved OL i 1964 i Tokyo og nogle år senere ved OL i Mexico og München.

I 1968 giftede han sig med Sonja Haraldsen. Længe bevarede de kærligheden som en hemmelighed, da familien var modstandere af, at den kommende konge ville gifte sig borgerligt.

Ikke stille for sig

Men manufakturhandlerens datter blev kronprinsesse, og i øvrigt nær veninde med dronning Margrethe. Mange vintre har de løbet side om side på langrendsløjperne i Gausdal nær Lillehammer.

Skæbnen ville, at kongeparrets to børn, prinsesse Märtha Louise og kronprins Haakon, også ville gå egne ægteskabsveje.

Haakon valgte den enlige mor Mette-Marit Tjessem Høiby til sin tilkommende. Det gik ikke stille for sig, men i dag er hun en vellidt og respekteret kronprinsesse.

Sker ofte i stilhed

Märtha Louise blev i 2002 gift med forfatter Ari Behn, som hun siden blev skilt fra. I 2019 begik han selvmord.

I dag er hun kæreste med en amerikaner og bruger sammen med ham tiden på alternativ behandling - uden kongelig titel og apanage.

Kongens fødselsdag forbigås ofte i stilhed. Nogle år, fordi den falder sammen med vinter-OL.

Dog ikke denne gang, hvor legene slutter dagen inden den halvrunde fødselsdag.

Kong Harald

Harald 5. (født 21. februar 1937) er konge af Norge siden 1991.

Harald er søn af Kong Olav 5. og Kronprinsesse Märtha af Norge og blev født i Skaugum nær Oslo. Harald blev konge af Norge ved sin fars død den 17. januar 1991. Han er den første norske konge, som er født i landet siden kong Olav 4. i 1370.

Kong Harald tilhører fyrstehuset Glücksborg. Han er gift med Dronning Sonja, med hvem han har to børn, hvoraf sønnen Haakon er tronfølger. Kong Harald er fætter til Kong Albert 2. af Belgien og halvfætter til Dronning Margrethe 2. af Danmark.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS