Overgreb på børn: Filmfolk fralægger sig ansvaret

torsdag d. 15. marts 2018 kl: 15. 00 Af: Elo Christoffersen
De misbrugte filmbørn filmfolk fralægger sig ansvaret
En række tidligere børneskuespillere står nu frem og fortæller, at de som unge drenge blev udsat for seksuelle overgreb under tilblivelsen af nogle af dansk filmhistories mest ikoniske ungdomsfilm i 1970’erne. Foto: Impact TV/TV 2.

Filmfolkene fralægger sig ethvert ansvar omkring seksuelle overgreb på mindreårige danske skuespillere.

De voksne filmfolk bag nogle af 70’ernes mest ikoniske ungdomsfilm fralægger sig ansvaret for, at instruktørerne Lasse Nielsen og Ernst Johansen kunne slippe af sted med seksuelle overgreb på en række mindreårige børneskuespillere, skriver Politiken torsdag.

– Det føler jeg ikke, jeg havde ansvar for, siger blandt andre Ib Tardini, der var produktionsleder på Lasse Nielsens to første film, til Politiken.

Udmeldingerne kommer som følge af, at Politiken tirsdag indledte en artikelserie, hvor 22 mænd og kvinder fortæller, at Lasse Nielsen og Ernst Johansen krænkede dem seksuelt før, under og efter indspilningerne til fire spillefilm fra 1975 til 1979.

Spillefilm, der var banebrydende for dansk ungdomsfilm.

Instruktør: -Alt det med overgreb kom som et chok for mig

Formelle ansvar for børnene

I følge Dansk Filminstituts daværende direktør, Finn Aabye, lå det formelle ansvar for børnene hos producenten.

Han slår over for Politiken fast, at DFI aldrig gav penge direkte til Lasse Nielsen eller Ernst Johansen, men til producenten, Steen Herdel.

Derfor mener han også, at det er ham, der har ansvaret.

Spørger man, hvorfor det ikke havde betydning, at Ernst Johansen var dømt for seksuelt misbrug af børn, er svaret, at der »overhovedet ingen retningslinjer var for at tjekke dem, der søgte støtte«.

Steen Herdel, der producerede ’Lad os være’, ’Måske ku’ vi’, ’Du er ikke alene’ og ’Krigernes børn’ mener ikke, at han svigtede sit ansvar i sin tid.

– Hvis Lasse har lavet nogle ting uden om filmene, synes jeg, det er forkert. Men jeg kan ikke gøre andet end at fordømme det kraftigt. Det er meget dårlig opdragelse at røre ved andre, uden at man har en aftale om det. Om det er et klask bagi eller hvad, er det fuldstændig utilladeligt, siger han til Politiken.

Børneskuespillere fra ikoniske danske film fortæller om seksuelt misbrug

Torsdag aften sender TV2 det sidste afsnit af “De misbrugte filmbørn”. Det er klokken 20.

Kilde: Politiken.

Del din kommentar

Forsiden lige nu