Demens-afsløring: Ros til kongehuset

onsdag d. 6. september 2017 kl: 15. 16 Af: Ritzau Fokus

Kongehuset har gjort det rigtige ved at vente på, at lægerne har udredt prins Henrik og stillet diagnose.

Alzheimerforeningen roser kongehuset for at meddele, at prins Henrik lider af demens, efter lægerne har stillet en diagnose.

– Jeg vil rose kongehuset. Der er mange, der har kritiseret kongehuset for, hvordan de har kommunikeret om prins Henrik.

God ven afslører royal hemmelighed: Var på bøssebar med Henrik

– Jeg mener, at kongehuset har gjort det rigtige her. De har afventet lægernes vurdering, siger direktør i Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen.

Kongehuset kunne agere anderledes

Han mener ikke, at kongehuset kunne agere anderledes.

– Der har været mange spekulationer, men de har fået en diagnose nu, og de kan af gode grunde først gå ud og fortælle, hvad prins Henrik fejler på baggrund af udredningen, siger han.

Det er dronningen, der onsdag har meddelt i en pressemeddelelse, at prins Henrik har gennemgået en udredning på Rigshospitalet og fået stillet diagnosen.

Kongehuset meddeler: Prins Henrik er alvorligt syg

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvilken type demens prins Henrik har.

Men det fremgår, at demensdiagnosen betyder, at prinsens kognitive funktionsniveau er svækket.

Kongehuset skriver:

– Omfanget af de kognitive svigt er ifølge Rigshospitalet større end forventeligt for Prinsens alder og kan ledsages af forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen.

Mødes med forståelse

Ifølge Nis Peter Nissen betyder diagnosen, at prins Henrik og kongehuset mødes med forståelse fra omverdenen.

– Sygdommen kan betyde, at personen med demenssygdom reagerer på en måde, som han eller hun ikke vil have gjort før. Det skal vi som familiemedlemmer, og som danskere i det hele taget lære at forstå.

Løkke om prins Henrik: -Alle skal kunne blive ældre i fred og ro

Ifølge Nis Peter Nissen er der 85.000 danskere, der lider af en demenssygdom, og der er 400.000 danskere, der er pårørende og påvirket af sygdommen.

Bevæbnet prins Henrik blev truet på livet

– De har brug for opbakning og forståelse, og for at vi ikke fordømmer på baggrund af en misforståelse af, hvad en demenssygdom er, siger han.

/ritzau/

Del din kommentar

Forsiden lige nu