Dronningen kommenterer prins Henriks valg af gravsted

lørdag d. 18. august 2018 kl: 16. 20 Af: Ritzau Fokus

- Han var et frit menneske, siger dronningen om prins Henriks fravalg af fælles gravsted.

Det vakte stor opsigt både i Danmark og internationalt, da prins Henrik i august 2017 meddelte, at han ikke ønskede at blive stedt til hvile ved siden af dronning Margrethe i Roskilde Domkirke, som traditionen ellers foreskriver.

Men dronningen måtte affinde sig med prinsens beslutning, lød det på et pressemøde på Château de Cayx i Sydvestfrankrig torsdag.

– Han var jo et frit menneske, og det var hans beslutning. Det accepterede jeg jo, sagde dronningen.

Beslutningen brød med flere hundrede års tradition for, at danske regentpar begraves sammen.

"Eventyrdronningen" Margrethe på slap line i hylende morsom video

Prinsens ønske var i stedet, at halvdelen af asken skulle spredes i de danske farvande. Den anden halvdel skulle sættes ned i en urne i den private have i Fredensborg Slotshave.

Et halvt år efter prinsens død

Pressemødet fandt sted torsdag, et halvt år efter at prins Henrik døde 13. februar. Men prinsens aske er ikke spredt endnu, siger dronningen

– Det kommer til at ske, men vi har ikke gjort alting, sagde dronningen.

Den officielle anledning til pressemødet er, at den franske præsident, Emmanuel Macron, kommer på statsbesøg i Danmark 28. og 29. august.

Men det er første gang siden prinsens død, at der holdes pressemøde og dermed første gang, at dronningen offentligt taler om hans død og tiden efter.

Befolkningens opbakning

Dronning Margrethe sagde blandt andet, at opbakning fra befolkningen var med til at få hende og resten af familien igennem tiden efter prins Henriks død.

Smukt kapitel i kongehusets historie afsluttet i dag

– Den måde, som folk sluttede op om os på, var virkelig noget af det mest rørende, jeg kan forestille mig, og det var en kæmpe støtte, at folk var så glade for at tale om det og mindes ham.

– Det blev til sådan en bølge, man red igennem det hele på. Det var virkelig positivt, og det var jeg meget glad for, sagde hun.

Del din kommentar

Forsiden lige nu