40 år efter sin død: Kongen af rock ‘n’ roll regerer stadig

onsdag d. 16. august 2017 kl: 5. 40 Af: Ritzau Fokus

For fyrre år siden døde Elvis Presley, men han hyldes stadig som en af de største stjerner nogensinde.

Elvis Presley, kongen af pop og rock eller ganske enkelt bare kongen.

Selv om det er 40 år siden, at den amerikanske sanger, guitarist og skuespiller døde, bliver han af mange stadig husket som et af de største navne i musikhistorien.

Bedst sælgende solist nogensinde

Med over en milliard solgte plader er rockstjernen Elvis Presley den bedst sælgende solist nogensinde ifølge Guinness rekordbog. Dermed efterlod han ved sin død i 1977 også en del fans verden over.

En af dem er den danske musiker og sangskriver Keld Heick, der kalder Elvis Presley “den største stjerne i pop og rock nogensinde”.

Kongens datter runder det helt skarpe hjørne

– Han kunne synge vild rock ‘n’ roll og smækkende ballader, som ingen andre kunne det. En sanger som Elvis er jeg ikke sikker på, at vi nogensinde får igen, siger han.

Optrådte over 1100 gange

Elvis Presley nåede at optræde mere end 1100 gange.

Især hans koncert 14. januar 1973, der er blevet døbt “Aloha from Hawaii”, bliver husket af mange. Den blev livetransmitteret til 40 lande og er blandt de mest sete underholdningsprogrammer nogensinde.

Ifølge Keld Heick var det Elvis Presleys evne til at fange publikum med sin særegne stemme, der gjorde, at rockstjernen var så populær, og at hans musik stadig lever.

– Når han synger, kan man helt undvære musik til. Rytmen er ikke bare i hans krop, men i hans stemme. Selv hvis der ikke havde været noget akkompagnement, er jeg sikker på, at man stadig ville sidde og hoppe i stolen, når han sang, siger han.

Elvis Presleys tolvte album, “His hand in mine”, har gjort et så stort indtryk på Keld Heick, at han har lp’en i tre eksemplarer derhjemme.

– De to første er simpelthen slidt op, og den tredje er begyndt at knase, så nu har jeg den heldigvis på cd. Det er og bliver min favoritplade. Den kan jeg høre døgnet rundt, og jeg bliver aldrig træt af den, siger han.

Om vi altid vil huske den populære sanger, tør Keld Heick ikke spå om. Men hjemme hos familien Heick vil Elvis-pladerne ikke stoppe med at spinne.

– For mig vil han leve evigt. Så længe jeg lever, så er Elvis der i hvert fald, siger han.

Fakta

* Hans plader og cd’er er solgt i mere end en milliard eksemplarer verden over, hvilket gør ham til den bedst sælgende solist nogensinde.

* Han gav flere end 1100 koncerter.

* 149 af hans musiknumre har været på USA’s liste over de 100 mest solgte. 18 var på førstepladsen.

* Han medvirkede i 31 spillefilm og to dokumentarfilm.

* Han har lavet tre tv-viste koncerter, blandt andre “Aloha from Hawaii”, der blev transmitteret til 40 lande og set af over en milliard seere. Det er blandt de mest sete underholdningsprogrammer i tv-historien.

* Han blev nomineret til at vinde den prestigefyldte musikpris en grammy award 16 gange, hvoraf han vandt tre.

* Han blev i 1986 tildelt en stjerne på æresfortovet Hollywood Walk of Fame i Los Angeles ud for Hollywood Blvd 6777.

* Han har indtjent milliarder. Alene i 2009 indtjente han posthumt 285 millioner kroner.

* Der findes mindst 613 Elvis-fanklubber verden over, og i 2011 åbnede et museum i Randers til ære for Elvis Presley.

* Elvis Presley blev gift med Priscilla Ann Wagner 1. maj 1967 i Las Vegas. 1. februar 1968 blev datteren Lisa Marie Presley født. Parret blev skilt i 1973.

* Han døde den 16. august 1977. Han blev fundet livløs på sit badeværelsesgulv hjemme i Graceland og blev senere samme dag erklæret død på Baptist Memorial Hospital i Memphis.

* Der har været mange teorier om dødsårsagen, og nogle har hævdet, at han slet ikke døde. Det er siden fastslået, at han havde indtaget en dødelig dosis af en lang række medikamenter, og at det var årsagen til hans død.

Elvis er taget til Australien

Kilder: Guinness Rekordbog, Ritzau, Reuters, IMDB.

/ritzau/

Del din kommentar

Forsiden lige nu