Skip to main content

Aretha Franklin mindes af kendte og ukendte

Clinton-familien har udtrykt sin medfølelse over Aretha Franklins død. Også flere musikere har mindet hende.

Aretha Franklin blev 76 år gammel. Hun døde af kræft. Foto: Scanpix
Aretha Franklin blev 76 år gammel. Hun døde af kræft. Foto: Scanpix
Fans var ikke sene til at mindes den afdøde “dronning af soul”. Foto: Mike Blake/Scanpix
Fans var ikke sene til at mindes den afdøde “dronning af soul”. Foto: Mike Blake/Scanpix
I New Yorks undergrund er Franklin Street-stationen nu dedikeret til Aretha. Foto: Scanpix
I New Yorks undergrund er Franklin Street-stationen nu dedikeret til Aretha. Foto: Scanpix

Flere store personligheder og musikere er gået til tasterne, efter at Aretha Franklin torsdag døde i en alder af 76 år.

Blandt andet den tidligere præsidentkandidat og førstedame i USA Hillary Clinton har været på Twitter for at ytre evig taknemmelighed til den nu afdøde soul sangerinde.

– Sørger over tabet af @ArethaFranklin, der delte hendes ånd og talent med verden. Hun fortjener ikke kun vores “RESPECT”, men også vores evige taknemmelighed for at åbne vores øjne, øre og hjerter. Hvil i evig fred, min ven, skriver Hillary Clinton.

Også Clintons mand, den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton, var i tirsdags ude og vise medfølelse til souldronningen under hendes sygdom.

Hjalp os alle

Barack Obama har været ude at rose hendes “umatchede musikalitet”, som han sagde “hjalp med at definere den amerikanske oplevelse”.

Obama mener, at alle blev prydet af et glimt af det guddommelige, når hun sang.

– I hendes stemme kunne vi alle mærke vores historie, alt af den og i alle afskygninger, vores magt, vores smerte, vores mørke og vores lys, vores søgen efter forløsning og vores hårdt vundne respekt, siger Obama i en meddelelse ifølge AFP.

– Hun hjalp os med at føle os mere forbundne til hinanden, mere håbefuld og mere menneskelige.

Bliver savnet

Den nuværende præsident i USA, Donald Trump, skriver:

– Dronningen af soul, Aretha Franklin, er død. Hun var en god kvinde, med en vidunderlig gave fra Gud – hendes stemme. Hun vil blive savnet.

Aretha Franklin døde i sit hjem i Detroit efter længere tids sygdom. Hun led af kræft i bugspytkirtlen.

Blandt hendes meget kendte sange er “Respect”, “I say a Little Prayer” og “Chain of Fools”. Netop sangen “Respect” har sat sig fast hos mange.

Forfatteren Stephen King skriver “R-E-S-P-E-C-T” i et tweet, som tydeligt er en hyldest til den afdøde sangerinde.

Takkes for livet

I musikverdenen rørte Franklin naturligt nok også flere og inspirerede dem gennem hendes karriere.

Også Paul McCartney, der var medlem af The Beatles har været ved tasterne.

– Lad os tage et øjeblik til at takke for Aretha Franklins smukke liv, “Queen of our souls”, der inspirerede os alle i mange, mange år, skriver Paul McCartney og fortsætter.

– Hun vil blive savnet, men mindet af hendes storhed som musiker og et godt menneske vil leve med os for evigt. Kærligst Paul.

Det skriver de

Flere kendte har været på sociale medier og ytre sig om dødsfaldet.

Her kan du læse et udpluk af kommentarerne:

* Aretha hjalp med at definere den amerikanske oplevelse. I hendes stemme kunne vi mærke vores historie, hele vores historie og i alle afskygninger – vores magt og vores smerte, vores mørke og vores lys, vores søgen efter forløsning og vores hårdt vundne respekt. Må dronningen af soul hvile i evig fred, skriver Barack Obama.

* Sørger over tabet af @ArethaFranklin, der delte hendes ånd og talent med verden. Hun fortjener ikke kun vores “RESPECT”, men også vores evige taknemmelighed for at åbne vores øjne, øre og hjerter. Hvil i evig fred, min ven, skriver Hillary Clinton.

* Dronningen af soul, Aretha Franklin, er død. Hun var en god kvinde, med en vidunderlig gave fra Gud – hendes stemme. Hun vil blive savnet, skriver Donald Trump.

* Lad os tage et øjeblik til at takke for Aretha Franklins smukke liv, “Queen of our souls”, der inspirerede os alle i mange, mange år. Hun vil blive savnet, men mindet af hendes storhed som musiker og et godt menneske vil leve med os for evigt. Kærligst Paul, skriver Paul McCartney.

* Hun sang og spillede pragtfuldt, og vi græd alle. Vi var vidne til den bedste soul-artist nogensinde. Jeg beundrede hende og tilbad hende. Jeg sender kondolencer til hendes familie og venner. Vi delte fødselsdag – og det betød så meget for mig. Hele verden vil savne hende, men vi vil altid glædes ved hendes bemærkelsesværdige arv. Dronningen er død. Længe leve dronningen, skriver Elton John.

* @ArethaFranklin var en unik tråd i stoffet i vores historie. Dronningen af soulmusik spillede en afgørende rolle for at forene dette land i nogle af vores mest prøvede tider. Hun vil blive savnet, skriver Al Gore.

* Jeg er helt knust over Arethas dødsfald. Hun var virkelig en ener. Hun var mere end dronningen af soul. Hun var en nationalskat, der blev værdsat af enhver generation i hele verden. Foruden vores faglige forhold, var Aretha min ven. Hendes tab berører mig virkelig dybt og mit hjerte er fuld af sorg, skriver Clive Davis, der var hendes producer.

* Det er svært at forestille sig en verden uden hende. Hun var ikke kun en unik, strålende sanger, men hendes engagement i borgerrettigheder skabte en uudslettelig påvirkning i hele verden, skriver Barbra Streisand.

* Den største sangerinde nogensinde. Vi er velsignet med, at hun gik på jorden i 76 år. Så taknemmelig for gaven – Aretha Franklin, skriver John Legend.

Blå bog:

Navn: Aretha Louise Franklin.

Alder: 76 år.

Fødested: Memphis, Tennessee.

Søn/datter af: Pastor og gospelsanger Clarence La Vaughn og gospelsanger Barbara (Siggers) Franklin.

Nationalitet: Amerikansk.

Karriere: Sangerinde.

Civilstand: Gift med Ted White 1961-1969, gift med Glynn Turman 1978-1984.

Facts:

Modtog 18 grammyer, som hædrer den bedste musik, nomineret til 44.

Havde 73 singler på den amerikanske hitlistes top-100, det har ingen andre kvindelige artister overgået.

Medlem af Rock & Roll Hall of Fame som første kvinde.

Havde en vokal, der strakte sig over fire oktaver.

Lærte sig selv at spille klaver uden at kunne læse noder.

Hendes far blev skudt under et røveri og lå i koma fra 1979-1984, indtil han døde.

Var meget privat.

Hits:

Et kort udvalg: Respect, A Natural Woman, I Knew You Were Waiting, Bridge over Troubled Water, Chain of Fools, I Never Loved a Man (The Way I Love You).

Del din kommentar