Guldpalmeinstruktør: – Claes Bang er på alles læber

tirsdag d. 21. november 2017 kl: 16. 22 Af: Ritzau Fokus

Ruben Östlund, der står bag Guldpalmevinderen "The Square", castede den relativt ukendte skuespiller Claes Bang til en kæmperolle, som han har høstet masser af ros for.

Han fyldte 50 år i foråret og har flere årtier bag sig som skuespiller. Og du kender ham muligvis fra “Anna Pihl”-serien på TV2.

Alligevel er det først i den svenske instruktør Ruben Östlunds drama “The Square”, at Claes Bang for alvor har fået lov at spille en af de hovedroller, han har drømt om i karrieren.

Se Claes Bang i hæsblæsende trailer til ny thriller

Og i dag er resultatet dette: Claes Bang er på alles læber – både i ind- og udland.

For den svenske instruktør, der tidligere har stået bag den anmelderroste “Force Majeure”, er det et under, at Claes Bang ikke har været mere eftertragtet.

Bang er en fantastisk skuespiller

– Jeg synes, det er helt vildt, at I ikke har brugt ham mere her i Danmark, siger instruktøren, der er i København i anledning af den danske gallapremiere på filmen.

– Han er en fantastisk skuespiller. Han er meget til stede, og han gemmer sig ikke bag noget. Han tør virkelig at åbne sig. Det er en kvalitet, som virkelig hjælper mig som instruktør og er meget vigtig, siger Ruben Östlund.

Filmen blev vist i hovedkonkurrencen ved årets filmfestival i Cannes i maj og endte med at vinde Guldpalmen. Siden er den blevet vist ved en lang række festivaler verden over, og her har den svenske instruktør opdaget noget, han ikke har prøvet før.

Er på alles læber

Claes Bang er på alles læber – hans præstation bliver rost til skyerne.

– Jeg har aldrig før lavet en film, hvor folk snakker så meget om skuespilleren. I USA især er han det første, de nævner ved filmen, siger Ruben Östlund.

Efter Claes Bang har spillet hovedrollen som museumsdirektøren Christian, der får sat sin moral på prøve i “The Square”, er Ruben Östlund sikker på, der vil komme mere bud efter den danske skuespiller.

Kan vælge roller med dybde

Han håber, at Claes Bang er klar til at navigere, når manuskripterne lander hos ham.

– Han skal ikke være en skuespiller, der kun spiller den der mandlige, voldelige karakter over for kvindelige ofre og sexobjekter. Den slags film har vi set nok af, siger Ruben Östlund.

Han synes, den danske skuespiller kan langt mere end det.

– Jeg synes, han hører til i en liga med de skuespillere, der kun vælger roller med dybde, siger han.

Kendte folk på rollelisten

Instruktøren håber, at Claes Bang – der kommer fra Vejle – er stærk nok til at kæmpe sig fri af alle de mange tilbud, og tilføjer med et glimt i øjet:

– Jeg håber virkelig, han bliver meget berømt og anerkendt, for så kan jeg sige, at det var mig, der opdagede ham.

Fotogen prins er kommet i fremragende selskab

I filmen spiller også danske Christopher Læssøe en rolle, mens internationale navne som The Handmaid’s Tale-stjernen Elisabeth Moss og Dominic West også er på rollelisten.

“The Square” har dansk premiere torsdag den 23. november.

Del din kommentar

Forsiden lige nu