Harrison Ford-uheld i Star Wars udløser millionbøde

torsdag d. 13. oktober 2016 kl: 9. 12 Af: Ritzau Fokus

Hydraulisk dør, der styrtede ned og ramte Harrison Ford, var som en "dump guillotine." Filmselskab idømt bøde.

Den amerikanske filmstjerne Harrison Ford har fået medhold i et sagsanlæg, efter at han blev kvæstet under optagelserne til den syvende Star Wars film “The Force Awakens”, skriver The Guardian.

– Han kunne være blevet slået ihjel, lød det under retssagen mod et britisk filmselskab, der ejes af Disney.

Ved retssagen ved en domstol i London har filmselskabet fået en bøde på to millioner dollar (13,5 millioner kroner), skriver den britiske avis.

Kom i klemme i dør

Ford kom under optagelserne af filmen i 2014 i klemme i en hydraulisk dør i filmstudierne.

Produktionsselskabet Foodles har tidligere erklæret sig skyldig i anklagerne om i to tilfælde at have sløset med sikkerheden under optagelserne af Star Wars i Pinewood Studios i London.

Ved et retsmøde onsdag fik retten at vide, at døren virkede som en “dump guillotine”, og at den faldt ned få millimeter fra Harrison Fords ansigt. Den faldt ned og ramte ham ved hoften og trykkede ham mod gulvet, da han passerede under den.

Ford pådrog sig flere kvæstelser

Skuespilleren pådrog sig flere kvæstelser – blandt andet brækkede han venstre ben. Bruddet var kompliceret. Han skulle desuden opereres i hånden.

Star Wars-blaster solgt for millionbeløb

Ford, der i Star Wars spiller rollen som Han Solo, fik af dommeren i sagen, Francis Sheridan, medhold i, at filmselskabet havde undladt at kommunikere effektivt om faren ved døren.

– Selskabets største fejl var manglende kommunikation, sagde dommeren og understregede, at der var ingen grund til at foretage risikovurderinger uden at kommunikere dem videre.

– Hvis Ford var blevet informeret, kunne han i det mindste have været på vagt over for de farer, som han skulle tage sig i agt for, tilføjede dommeren ifølge The Guardian.

Den syvende film i “Star Wars”-rækken ser ud til at slå samtlige rekorder i USA og Canada.

Filmen har indtjent over to milliarder dollar (over 13,5 milliarder kroner) på verdensplan.

41 år siden i dag: Da stjernekrigen indledte slaget på det store lærred

Tilbage i 2012 solgte skaberen af filmene, George Lucas, rettighederne til Disney for 4,05 milliarder dollar (godt 27 milliarder kroner).

/ritzau/

Del din kommentar

Forsiden lige nu