Hella Joof genskriver Bibelen: -Jeg er ikke fundamentalist

tirsdag d. 24. oktober 2017 kl: 12. 26 Af: Ritzau Fokus
Hella Joof genskriver Bibelen
Hella Joof har udgivet en ny bog, hvor hun genskriver Bibelen. Foto: Scanpix/Thomas Lekfeldt (Arkivfoto)

Hun tror selv, at gud er en form for kærlighedskraft i universet, men i hendes bog har han hentehår.

Det startede ud som en børnebog, men allerede ved fortællingen om Kain og Abel syntes forfatter og filminstruktør Hella Joof, at Bibelen var en barsk omgang for børn.

Derfor skrev hun i stedet sin nyeste bog, “Båven om Gud”, til voksne.

Genskrivning af Bibelen

Bogen er en genskrivning af Bibelen, men Hella Joof har på egen hånd besluttet, hvilke passager der måtte komme med, og hvilke der pænt måtte nøjes med at optræde i Det Gamle Testamente og Det Nye Testamente.

– Jeg har simpelthen siddet med en masse bibler foran mig, og når jeg kom til noget, som jeg syntes, var noget kontraproduktivt vrøvl, som nogen bare har skrevet for at få andre til at makke ret, så har jeg ikke taget det med.

– Jeg er ikke fundamentalist, så jeg synes, at man har frihed til at fortolke tingene på sin egen måde, siger Hella Joof.

Kulturkristen mor

Hun er selv opvokset med en kulturkristen mor, mens faren er muslim, og allerede som ganske ung var Hella Joof meget interesseret i spørgsmål om tro og religion.

– Jeg har altid læst i Bibelen og haft et gudsforhold. Jeg var rigtig glad for at gå til præst og syntes, det var så spændende, at jeg gik hjem og læste Det Nye Testamente, fortæller Hella Joof.

Hella Joof sætter sit luksus-sommerhus til salg

Hun læste også teologi på universitetet i en ganske kort periode, men måtte stoppe på grund af tidsnød.

Og måske var studiet også blevet for firkantet for den kreative forfatter og filminstruktør, fortæller hun.

– Jeg tror, gud er en stor kærlighedskraft i universet, som man kan forbinde sig med. Jeg tror slet ikke på en nidkær dømmende gud. Jeg tror ikke, at gud har sagt noget til os om, hvilke farver der skal være på væggene i kirken. Jeg tror ikke, at gud på den måde er detailregulerende, siger Hella Joof.

Meget kan bruges fornuftigt

Men selv om alt i Bibelen ifølge hende ikke er Jesus’ nedfældede ord, så står der meget, som kan bruges til noget ganske fornuftigt.

– Der er nogle sætninger i Bibelen, som er rigtig fine til evig tid. Hvis man får dem implementeret i sin måde at se andre mennesker på, så tror jeg, at man får et nemmere liv.

– Noget af det vigtigste, der står i Det Nye Testamente, er, at du ikke skal bekymre dig om dagen i morgen. De fleste af os løber rundt og tror, at vi kan ordne alting, og der er så lidt, vi egentlig kan ordne, siger Hella Joof.

I hendes bog render gud rundt oppe i himlen med hentehår og en til tider opgivende mine, men missionen har på ingen måde været at provokere nogen, understreger Hella Joof.

– Jeg lærte undervejs i arbejdet med bogen, at jeg måtte beslutte mig for at være ligeglad med, om der var nogle, der blev sure.

– Men det er absolut ikke min ambition at sætte fut i fejemøget og gøre nogle kede af det. Det er min ambition at prøve at udbrede noget fint og smukt, som rigtig mange mennesker måske ikke kender længere.

Hella Joof: -Jeg har ingen angst for døden

“Båven om Gud” udkommer i dag med illustrationer af Anna Jacobina Jacobsen.

/ritzau/FOKUS

Del din kommentar

Forsiden lige nu