Legendarisk politiker er død

søndag d. 1. januar 2017 kl: 16. 31 Af: Ritzau Fokus

Christophersen er den danske politiker, der har haft den mest magtfulde post i EU. Han blev 77 år.

Venstres tidligere partiformand, minister og næstformand i EU-Kommissionen Henning Christophersen er død. Han blev 77 år.

Det oplyser vicegeneraldirektør Jens Nymand Christensen fra EU-Kommissionen på vegne af familien.

Døde efter kort tids sygdom

Christophersen, der både har været udenrigs- og finansminister herhjemme, døde 31. december 2016 efter kort tids sygdom i Bruxelles, oplyser Nymand Christensen.

Han var ven med Christophersen gennem mange år.

– Henning Christophersen blev indlagt på et hospital i Bruxelles i begyndelsen af december og fik det efter behandling tydeligt bedre, skriver han.

Stod bag mord på højgravid filmstjerne: Berygtet massemorder er død

– Men op under jul forværredes hans situation igen, og han sov stille ind lørdag eftermiddag omgivet af sine tre børn.

Henning Christophersen var uddannet cand.polit. og arbejdede først i fem år for Håndværksrådet. I 1971-72 var han forstander for den liberale højskole Breidablik i Holte.

Samtidig skrev han for nyhedsmagasinet NB som økonomisk medarbejder og fortsatte fra 1971-78 som journalist ved Weekendavisen.

Konstitueret Venstre-formand

I 1977 blev han konstitueret som Venstres formand ved Poul Hartlings udnævnelse til FN’s flygtningehøjkommissær og blev i 1978 valgt til Folketinget.

I 1978-79 var han udenrigsminister i den mislykkede SV-regering, hvor han spillede en hovedrolle sammen med Anker Jørgensen.

Senere hen fulgte også en tjans som finansminister i 1982-84 under Schlüters firkløverregering, inden turen gik mod EU-Kommissionen.

Havde den mest indflydelsesrige post i EU

Henning Christophersen er den danske politiker, der har haft den højeste og mest indflydelsesrige post i EU.

I perioden 1985 til 1995 var Henning Christophersen næstformand i EU-Kommissionen under franske Jacques Delors’ formandskab.

Han havde ansvaret for budget og finanser, valutasamarbejde, EU’s strukturpolitik og statistik. Såvel hans post som disse vigtige områder sikrede ham betydelig indflydelse i kommissionen.

Henning Christophersen blev 77 år. Familien ønsker ikke at blive kontaktet af pressen.

/ritzau/

Del din kommentar

Forsiden lige nu