Her overrækker Prins Joachim Wegner Prisen

torsdag d. 23. april 2015 kl: 9. 24 Af: Elo Christoffersen
 

Med kongelig deltagelse blev Wegner Prisen 2015 onsdag uddelt i Wegners fødeby, Tønder.

Den aller første modtager af den nye Wegner Pris er Noritsugu Oda fra Japan.

Noritsugu Oda, der er en internationalt anset samler og kender af dansk design, modtog prisen onsdag ved et arrangement på Kunstmuseet i Tønder med deltagelse af Hans Kongelige Højhed Prins Joachim.

Hylder og udbreder kendskabet til Wegner

Den nye Wegner Pris er indstiftet af Kunstmuseet i Tønder og Tønder Kommune blandt andet med det formål at hylde og udbrede kendskabet til den verdensberømte danske møbelarkitekt og designer Hans J. Wegner, der blev født i Tønder i 1914. Prisen er på 25.000 kroner.

– Med sin imponerende samling af bl.a. Wegner-møbler er Noritsugu Oda på mange måder en stærk ambassadør i udlandet for Danmark, Wegner og Tønder. Det ser vi bl.a. med prismodtagerens seneste bog om Wegner, hvor Tønder spiller en vigtig rolle, sagde juryens formand, borgmester Laurids Rudebeck, Tønder Kommune, ved prisuddelingen.

“Ganske almindelig mand”

Overinspektør Ove Mogensen, Kunstmuseet i Tønder, uddybede valget af Noritsugu Oda som modtager af Wegner Prisen 2015 og betegnede ham som en ”ganske almindelig mand, der har tabt sit hjerte til den danske og nordiske guldalder i designhistorien”.

Prins Joachim tilbage på Schackenborg: Det er en oase

– Besøg i Danmark har inspireret Noritsugu Oda til at samle møbler, kunsthåndværk og plakater, og indsamlingen af genstande og materiale har i dag antaget enorme dimensioner og ophobet en helt ekstraordinær viden om bl.a. Hans J. Wegner. Ingen tvivl om, at Oda af hjertet besidder en dybfølt interesse for møbler, sagde Ove Mogensen.

Prismodtager takkede

Noritsugu Oda takkede for prisen og fortalte, at han voksede op i stor fattigdom i Japan lige efter anden verdenskrig. Stole var dengang en luksus forbeholdt de få, og han prøvede først at sidde i en stol, da han som 7-årig begyndte i skole.

– I mine universitetsår blev jeg betaget af skønheden og funktionaliteten ved dansk design, og jeg begyndte at undersøge smukke brugsgenstande, herunder også stole, fortale Noritsugu Oda ved prismodtagelsen.

Under sine besøg i Danmark har han haft mulighed for at samle værdifuldt materiale sammen.

Se de søde billeder: Danske prinser og prinsessers første skoledag

– Det skete på et tidspunkt, hvor jeg fornemmede, at danskerne selv var nær ved at glemme deres egen fantastiske design, forklarede prismodtageren.

Overrækkelsen af prisen i form af diplom, check og en Wegner-stol blev forestået af Prins Joachim og borgmester Laurids Rudebeck i fællesskab.

Del din kommentar

Forsiden lige nu