Hun får fornem pris for rolle som alkoholiseret festabe

onsdag d. 21. december 2016 kl: 12. 54 Af: Ritzau Fokus
Johanne Louise Schmidt
Den danske skuespillerinde Johanne Louise Schmidt modtager Ove Sprogøe Prisen, der bliver uddelt for 11. gang. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Den danske skuespillerinde Johanne Louise Schmidt modtager Ove Sprogøe Prisen, der bliver uddelt for 11. gang.

Biografgængere kender hende især for portrætteringen af Rose Knudsen i filmatiseringerne af Jussi Adler Olsens populære Afdeling Q-romaner, men det er for en ganske særlig teaterrolle, at Johanne Louise Schmidt onsdag kunne lade sig hylde som modtageren af Ove Sprogøe Prisen 2016.

Det er hendes præstation i den stærkt anmelderroste forestilling “Personer, steder og ting” på Det Kongelige Teater, der gør, at hun modtager prisen, og foruden hæderen følger også en check på kr. 30.000 kroner fra Nordisk Film Fonden.

Barselsklar Johanne Louise Schmidt: -Jeg glæder mig

Priskomitémedlem, filmredaktør og filmanmelder på Politiken Kim Skotte overrakte Johanne Louise Schmidt Ove Sprogøe Prisen 2016. I motiveringstalen til Johanne Louise Schmidt sagde han blandt andet:

– Hovedrollen i Duncan MacMillans “Personer, steder og ting” er en af dem, der kræver, at man som skuespiller kan spille på hele klaviaturet. Men ikke nok med det. Man skal også kunne skifte melodi fra det ene splitsekund til det andet uden at tabe publikum på gulvet.

– Dette svære kunststykke præsterede Johanne Louise Schmidt til ug med kryds og slange i rollen som det alkoholiserede party-animal Emma i Rune David Grues instruktion.

– Hele det æskesystem af skuespilleri mestrer Johanne Louise Schmidt i en grad, så et godt stykke bliver langt bedre. For her er en skuespiller, der kan kunsten at levere et bravurnummer på en måde, så alle andre også bliver bedre af det, sagde han.

På trods af sine kun 33 år, har skuespillerinden allerede gjort sig stærkt bemærket inden for dansk skuespil og har modtaget flere priser og legater for sine præstationer – blandt andet fik hun i 2014 tildelt kronprinsparrets stjernedryspris.

Ove Sprogøe Prisen er oprindeligt indstiftet af Morten Grunwald og Nordisk Film med donation af honorarerne fra forfatterne bag bogen “Den fynske vulkan” og med indtægterne fra de mindeforestillinger, Nordisk Film afholdte efter Ove Sprogøes død i september 2004. Siden 2011 er Ove Sprogøe Prisen blevet uddelt af Nordisk Film Fonden.

Juryen består af Morten Grunwald, Bent Fabricius-Bjerre, Bo Christensen, Jan Lehmann, Lisbet Dahl, Jørgen Sprogøe, Katja Holm og Kim Skotte.

Tidligere har Niels Ellegaard, Nicolaj Kopernikus, Lene Maria Christensen, Signe Egholm Olsen, Cecilie Stenspil, Nikolaj Lie Kaas, Pilou Asbæk, Mia Lyhne, Danica Curcic og Ulrich Thomsen modtaget prisen.

Prisen, der er opkaldt efter den folkekære skuespiller blev i år uddelt for 11. gang.

/ritzau/FOKUS

Del din kommentar

Forsiden lige nu