Imponeret Obama: Hollywood-helte modtager æresmedalje

fredag d. 16. september 2016 kl: 21. 00 Af: Ritzau Fokus

Morgan Freeman og Mel Brooks får en æresmedalje for deres "ekstraordinære præstationer".

Morgan Freeman har spillet amerikansk præsident adskillige gange, men nu skal den 79-årige Hollywood-legende møde den virkelige præsident.

Det sker, når Det Hvide Hus hylder 24 nøje udvalgte kunstnere med en National Medal of Arts, som er den højeste ære, man kan give for præstationer inden for kunsten på vegne af hele nationen.

Den Oscar-vindende “En verden udenfor”-stjerne får medaljen for sit “fremragende arbejde som skuespiller, instruktør og fortæller”, lyder begrundelsen fra Det Hvide Hus i en erklæring, som blandt andre Huffington Post bringer.

Oscarvinder undskylder efter voldsomme anklager

– Hans ikoniske teater- og filmpræstationer har bragt karakterer til live fra hele spektret af det menneskelige liv, har rørt publikummer verden over og påvirket et utal af unge kunstnere.

Mel Brooks får også en æresmedalje

Også legendariske Mel Brooks kan hænge en æresmedalje om halsen den 22. september for “at have fået verden til at grine gennem en hel levetid”.

Den 90-årige filmskaber er blandt de 12 eksklusive EGOT-modtagere, der har vundet både tv-branchens fineste pris, Emmy’en, musikbranchens Grammy, verdens fornemmeste filmpris i form af en Oscar samt teaterscenens Tony-statuette.

– Som forfatter, instruktør, skuespiller og musiker har Mel Brooks været en pioner inden for musikalske komedier og for sit sjove, tankevækkende arbejde på film og i teaterverdenen, som har gjort ham til modtager af den sjældne EGOT-kombination, begrunder Det Hvide Hus hyldesten af Brooks.

Foruden de to verdensstjerner er 22 andre kunstnere også på modtagerlisten – blandt andre flere musikere, komponister og forfattere.

Stjernerne varmede op til Oscar-festen

Det er Barack Obama i egen høje person, der hænger æresmedaljerne om halsen på modtagerne. Præsidenten har tidligere sagt, at begivenheden er blandt hans favoritbeskæftigelser i præsidentembedet.

/ritzau/FOKUS

Del din kommentar

Forsiden lige nu