30 år i dag

Sigrid Friis var ukendt, men trodsede alle odds og kom i EU-Parlamentet, hvor hun har fået en indflydelsesrig plads. 20. oktober fylder hun 30 år

Sigrid Friis fik et flot valg, som var vigtigt for Martin Lidegaards vision for De Radikale. Han kaldte det på valgaftenen for "en ny start".
Offentliggjort

Sigrid Friis' politiske karriere og EU-engagement

Sigrid Friis, tidligere ansat i Dansk Fjernvarme, har nu et fast sæde i EU-Parlamentet og bor i Bruxelles med sin familie.

Hun blev valgt som spidskandidat for De Radikale, slående mere kendte navne, og repræsenterer en ny generation i dansk politik.

Efter et succesfuldt valg med 63.000 stemmer, sikrede Sigrid sig en vigtig post i udvalget for industri, forskning og energi.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Det var mildest talt op ad bakke for Sigrid Friis, der drømte om at blive valgt til EU-Parlamentet, men nu har hun fast sæde i Bruxelles.

Og udsigten på toppen af bakken er ifølge hende fantastisk.

Som en ægte EU-begejstret radikal er hun modsat andre danske parlamentarikere flyttet fast til unionens hovedstad med sin mand og deres snart toårige barn, som er begyndt i fransktalende vuggestue.

- Det er meget all in for os. Hvis vi skulle gøre det, skal det være 100 procent, siger hun.

På søndag fylder Sigrid Friis 30 år. Hun kan fejre sin fødselsdag med sin mand, som også fylder rundt samme weekend.

Med en fortid i Dansk Fjernvarme er Sigrid Friis på hjemmebane i energipolitik, men hun tog chancen og sprang ud som fuldtidspolitiker.

- Jeg sigtede efter stjernerne, for mit hjerte banker for Europa, så jeg besluttede mig for at stille op to år før og havde bygget kampagne op i god tid, siger hun.

Valgt frem for kendte navne

I kampen om at blive spidskandidat for De Radikale blev den tidligere ungdomsformand valgt frem for mere kendte navne.

- Jeg blev ansigtet på en ny generation i politik og det politiske projekt, som Radikale Venstre står på, om at alt for mange i politik glemmer den næste generation og laver kortsigtet politik, siger hun.

Sigrid Friis slog den tidligere minister Rasmus Helveg, da partitropperne valgte en ung kandidat, som kunne motivere og engagere de frivillige til at hænge valgplakater op og dele flyers ud.

Det var risikabelt at satse på et generationsskifte med et ukendt navn i den brede offentlighed, mens De Radikale stod dårligt i målingerne.

Så svært ud

Kort før valgdagen så det stadig svært ud.

Men særligt i den sidste tv-debat skinnede Sigrid Friis' energi og kendskab til EU igennem, mens andre kandidater kom til kort på det faglige.

Med 63.000 stemmer fik hun et flot valg.

Det var vigtigt for Martin Lidegaards vision for De Radikale, og han kaldte det på valgaftenen for "en ny start".

Efter valget sikrede Sigrid Friis sig en eftertragtet post som vicekoordinator i udvalget for industri, forskning og energi. En post, som flere danske parlamentsmedlemmer gik efter.

Optaget af store visioner

Hun er optaget af de store visioner og vil have reformeret landbrugsstøtten og gøre den grønnere, hvilket vel nok er den største armlægning i EU-regi.

- Det er vigtigt at understrege, at vi kan gøre noget hver især. Men hvis vi for alvor skal rykke noget, handler det om, at der er politisk handling bag hverdagsvanerne, siger hun.

Hun kan se frem til en hyggelig fødselsdagsweekend med sin mand, som tidligere har været arg EU-modstander, men ligesom mange vælgere har ladet sig overtale af Sigrid Friis.

Powered by Labrador CMS