Kaare Norge på Roskilde Festival: Sådan kom den besynderlige koncert i stand

onsdag d. 5. september 2018 kl: 19. 00 Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Kaare Norge på Roskilde Festival er en engangsoplevelse af de helt særligt. Selv glemmer Norge aldrig den dag i 1991.

I 1991 stod Kaare Norge på Roskilde Festival. Ikke som gæst, men som kunstner. Ikke som et sjovt indslag, men som en reel musiker på årets festival. For de, der ikke kender Kaare Norge, er det lettest at beskrive ham som en vaskeægte “klassisk” guitarist. Altså klassisk musik.

Dansk musiker mindes kronprinsens bryllup: -Han bliver en god konge

På den måde giver sætningen Kaare Norge på Roskilde Festival stort set ingen mening, for det er værd at huske på, at Roskilde i 1991 var en vaskeægte rockfestival med navne som The Sandmen, Sort Sol, Iggy Pop, KReator, Boghandle og ikke mindst Iron Maiden på programmet det år.

Klemt inde mellem alle disse hårdslående orkestre står så Kaare Norge. Han fortæller i dag til Kendte.dk, at han aldrig nogensinde glemmer den dag, han sad på majestætiske Orange Scene. Alene. Kun med sin guitar.

– Jeg gik på lørdag nat klokken 01 foran 60.000 mennesker, der lige havde set Iron Maiden. Om jeg kan huske det? Det ved gud jeg kan. Det glemmer man bare ikke, siger Norge med et gigantisk grin.

The smat walk og Kaare Norge på Roskilde Festival

For de gamle nok til at huske det, så var 1991 et af de allermest regnvåde festivaler på Dyrskuepladsen i den sjællandske by. Faktisk var det i 1991 så slemt, at Roskilde Kommune efterfølgende sagde okay til at gennemføre en reetablering af Dyrskuepladsen. Solen dukkede kun op på festivalens sidste dag søndag det år.

I en legendarisk TV-optagelse fra DR forsøger daværende reporter Kenan Seeberg at finde ud af, hvordan man kan nyde Roskilde Festival til trods for den massive regn. Det gør en udenlandsk mand blandt andet ved at klaske den efterhånden legendariske Roskilde-smat i ansigtet.

Samme år får Kaare Norge på Roskilde Festival også ved selvsyn en speciel oplevelse med smatten, fortæller han til Kendte i dag.

– Det var jo en lidt sjov ting, at jeg som den første klassiske musiker nogensinde skulle optræde på Roskilde Festivals Orange Scene, og derfor var der en del journalister og fotografer. Jeg husker tydeligt, at der foran scenen var et par fotografer – jeg mener, de var fra Ekstra Bladet – som væltede og blev væltet rundt i smatten nede foran. Så vådt var det, siger Kaare Norge.

Den sjove kontrast

Hvordan lader det sig pludselig give sig, at Kaare Norge bliver en fast del af line-uppet på Nordeuropas største rockfestival? For ikke bare spillede Norge nat-koncerten efter et af tidens helt store thrash-bands. Han var med til at tage røven på alle.

– Jeg kan godt sige, at det var noget af en kraftanstrengelse at skulle spille lige efter Iron Maiden, siger Kaare Norge i dag.

Verdenskendt dansk guitarist i spektakulært samarbejde

Han forklarer, at den noget aparte aftale om at have en klassisk guitar som Kaare Norge på Roskilde Festival i 1991 kom i stand ved, at festivalen selv henvendte sig til den aarhusianske guitarist.

– De ville gerne have noget kontrast til al rock-musikken, siger Kaare Norge.

Del din kommentar

Forsiden lige nu